De kosten van non-compliance: waarom je als kmo beter niet bespaart op cyberveiligheid

Het runnen en doen groeien van een kmo gaat gepaard met allerlei kosten, en het kan verleidelijk zijn om te bezuinigen op budgetten binnen de IT-afdeling, of bepaalde IT-investeringen uit te stellen. Maar als het gaat om cyberveiligheid, kun je maar beter niet te veel budgettaire beperkingen opleggen. In dit artikel vertel ik je waarom.

Financiële sancties

De gevolgen van een cybersecurity-inbreuk gaan vaak veel verder dan louter het technische herstel van de systemen. Er komen ook juridische consequenties bij kijken. Zo dienen kmo’s sinds de GDPR-wetgeving allerhande verplichte cybersecurity-procedures te documenteren en uit te voeren bij een inbreuk. Bij een gebrekkige beveiliging van de IT-systemen kunnen door de Gegevensbeschermingsautoriteit zelfs sancties worden opgelegd.

Verlies van vertrouwen

Eén van de plichten die je als kmo hebt bij een ernstig cybersecurity-incident waarbij persoonsgegevens werden buitgemaakt, is een meldplicht. Niet alleen dien je de autoriteit in kennis te stellen, maar in bepaalde gevallen ook de betrokkenen. De medewerkers, klanten en andere contacten wiens persoonsgegevens buit werden gemaakt. En dat kan leiden tot een vertrouwensbreuk.

Omzetdaling

Een uitval of hack van je IT-systemen door een gebrekkige cyberveiligheid kan leiden tot productieverlies en een forse omzetdaling op korte termijn. Dit terwijl vele kosten blijven doorlopen. In geval dat klanten besluiten om te vertrekken, is deze omzetdaling zelfs nog voelbaar in de weken en maanden erna. Beter voorkomen dan genezen dus!

Kortom, besparen op cyberveiligheid of er helemaal geen aandacht aan besteden is op dit moment eigenlijk ondenkbaar. Investeer liever in degelijke beveiligingsmaatregelen en een sterk beleid. Maar hoe weet je nu of je voldoende maatregelen hebt genomen in je bedrijf?

Start met een audit

Met een IT & cybersecurity-audit worden je IT-systemen doorgelicht. De aanwezige hardware waaronder computers, camera’s, printers, servers en netwerkschijven worden gecontroleerd op correcte configuraties en bijgewerkte software. Ook externe diensten zoals online back-upservices worden getest zodat je weet of bij een incident de draad weer opgepikt kan worden. Na een audit volgt een uitgeschreven advies dat samen met een concreet actieplan wordt overhandigd. Zo kun je intern, in samenwerking met je vaste IT-partner of samen met Datalink je cybersecuritybeleid op punt zetten.

Wil je meer weten over zo’n IT & cybersecurity audit?

Stuur ons een e-mail en we plannen een overleg om het verloop, de scope en de tarieven van zo’n audit aan je toe te lichten.

Danny, Netwerkarchitect & DPO Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven