Hoe maak ik mijn website of webapp gebruiksvriendelijk? Ontdek 10 UX tips!

Een gebruiksvriendelijke website of webapplicatie is essentieel om gebruikers een prettige ervaring te bieden en hun betrokkenheid te vergroten. Maar hoe bereik je dat?

UX design is meer dan een buzzword

UX design of User Experience design is een essentieel aspect van het ontwerpen van een website of webapplicatie aangezien het een grote invloed kan hebben op het gebruik van de tool en de conversieratio. Het gaat niet alleen over het creëren van een online omgeving die bruikbaar is voor gebruikers met een beperking, maar ook over het verbeteren van de algehele surfervaring. In deze blog deel ik 10 manieren om je website of webapplicatie zoals een klantenplatform gebruiksvriendelijk te maken.

1. Maak navigatie intuïtief

Zorg ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren door je website of webapp door een duidelijke en intuïtieve navigatiestructuur te creëren. Gebruik logische menu-indelingen en categorieën om de gebruiker snel naar de gewenste informatie te leiden.

2. Houd het ontwerp overzichtelijk

Een rommelige interface kan verwarrend zijn voor gebruikers. Niet teveel toeters en bellen dus, maar wel een overzichtelijk ontwerp waarin onnodige elementen worden weggelaten. Hanteer ook een consistente lay-out en designstijl. Daarbij is het handig om te vertrekken vanuit je huisstijlgids met richtlijnen over je visuele merkidentiteit zoals kleurgebruik, lettertypes, logo’s en iconen.

3. Optimaliseer voor mobiel gebruik

Steeds meer mensen gebruiken smartphones en tablets om websites en webapplicaties te bezoeken. Zorg ervoor dat je online platform geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten door een responsive of adaptive design te gebruiken waarin alle functionaliteiten blijven werken op de verschillende beeldschermen.

4. Verbeter laadsnelheden

Niemand houdt van wachten. Optimaliseer de laadsnelheid van je website of webapp door afbeeldingen te comprimeren, scripts te minimaliseren en caching te gebruiken. Snelle laadtijden dragen bij aan een positieve gebruikerservaring.

5. Maak content toegankelijk

Zorg ervoor dat alle content op je website of app toegankelijk is voor gebruikers, ongeacht eventuele beperkingen zoals kleurenblindheid of slechtziendheid. Gebruik duidelijke lettertypen, voldoende contrast en alternatieve tekst voor afbeeldingen.

6. Implementeer call-to-actions (CTA’s)

Stuur gebruikers in de juiste richting door duidelijke en overtuigende call-to-actions te gebruiken. Maak gebruik van opvallende knoppen en verwoord de CTA’s zodanig dat ze de gebruiker meenemen naar de volgende stap (zoals een offerte aanvragen, een berekening uitvoeren, een afspraak boeken, ..).

7. Test gebruikersstromen

Voer regelmatig gebruikerstests uit om te achterhalen hoe gebruikers door je website of webapplicatie navigeren en waar ze eventueel vastlopen. Gebruik deze inzichten om verbeteringen aan te brengen en de gebruikerservaring verder te optimaliseren.

8. Personaliseer de ervaring

Bied gebruikers een gepersonaliseerde ervaring door relevante content en aanbevelingen te tonen op basis van hun gedrag en voorkeuren. Dit draagt bij aan een gevoel van betrokkenheid.

9. Zorg voor duidelijke feedback

Geef gebruikers directe feedback wanneer ze acties uitvoeren op je website of app. Denk aan hover-effecten, animaties of meldingen die aangeven dat een actie succesvol is voltooid, of juist een foutmelding tonen bij een probleem.

10. Blijf verbeteren

Een goede gebruikerservaring is nooit af. Blijf luisteren naar feedback van gebruikers, analyseer gebruikersdata en blijf verbeteringen doorvoeren om de gebruiksvriendelijkheid van je website of online platform weer net iets beter te maken.

Hoe is het met jouw online platformen gesteld?

Deze 10 UX-tips zijn alvast een goede start. We denken natuurlijk graag mee met jouw eigen case! Dus wil je graag eens klankborden over de gebruiksvriendelijkheid van jouw online tools? Stuur dan zeker een e-mail!

Jelle, webdesiger Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven