Wat is een IT audit en hoe gaat zo’n audit in z’n werk?

Online dienstverlening en technologische ontwikkeling zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks leven én in onze bedrijven. Deze evolutie krijgt echter met heel wat bedreigingen te maken zoals o.a. hacking, phishing, ransomware en ceo-fraude. Daarom verdient de beveiliging van onze IT-systemen onze oprechte aandacht. Niet alleen is het belangrijk om systemen continu te monitoren en up-to-date te houden, ook is een periodieke doorlichting van de gehele IT-infrastructuur geen overbodige luxe. Onze digitale werking heeft immers een grote impact op de continuïteit van onze organisaties en bijgevolg ook op onze financiële cijfers. Maar hoe verkrijg je dan zo’n helder zicht op je IT-systemen en de beveiliging ervan?

Wat is een IT audit?

Met behulp van een IT audit neem je een helicopterzicht over je IT infrastructuur en krijg je zicht op verbeterpunten en dringend te nemen acties. Je kunt een audit laten uitvoeren op het lokale netwerk van je maatschappelijke zetel, in meerdere vestigingen, of net voor heel specifieke onderdelen zoals de IT security of het back-upbeleid. Onze audits worden steeds uitgevoerd door een gespecialiseerde netwerkarchitect of data protection officer (DPO).

Wanneer is een audit van je IT infrastructuur interessant?

Een IT audit kan op verschillende momenten erg interessant zijn:

  • Je wilt een duidelijk overzicht krijgen over je IT systemen.
  • Je wilt afstemmen of je IT infrastructuur nog in lijn is met je toekomstambities.
  • Je wilt inzicht in het cybersecurity maturiteitsniveau van je zaak.
  • Je wilt weten of je IT voldoende garanties biedt op digitale continuïteit in noodgevallen.
  • Je wilt je IT stroomlijnen en overbodige apparaten en diensten uit dienst stellen.
  • Je wilt opportuniteiten in kaart brengen om tijd en kosten te winnen door optimalisaties.

Je wilt een duidelijk zicht op je IT structuur

Is je organisatie op korte tijd snel gegroeid? Zijn er extra gebruikers en toestellen bijgekomen of wil je inzetten op procesautomatisering maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is een IT audit een goed idee. De adviseur bezorgt je namelijk een duidelijk overzicht van je infrastructuur, samen met een helder advies zodat je weet hoe je je werking kan optimaliseren.

Je wilt je IT stevig optimaliseren

Je hebt het gevoel dat je IT niet volledig op punt staat en je wilt hier mee aan de slag. Ook dan is een audit zeker aan te raden. De adviseur controleert of je huidige infrastructuur wel voldoende future-proof is, veilig en optimaal is ingericht en welke optimalisaties er mogelijk zijn. Zie het als een SWOT-analyse maar dan op vlak van je digitale tools.

Je wilt je IT grondig herzien en de juiste fundamenten leggen

Ben je van plan om je werking aan te passen, op te schalen, te internationaliseren of nieuwe vestigingen te openen? Ook dan plan je best eerst een audit van je bedrijfsnetwerk in. De adviseur bevraagt steeds je toekomstambities om na te gaan welke aanpassingen er op korte, middellange en lange termijn nodig zijn.

Hoe gaat een IT audit in zijn werk?

Tijdens een audit plaatst de auditor een loep op je IT en geeft hij je passend advies door middel van een uitgeschreven verslag Bij Datalink verloopt zo’n audit via de volgende stappen:

  • Eerst brengen we je lokale IT infrastructuur en online diensten in kaart;
  • Hierna onderzoeken we de sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen van je systemen;
  • Je ontvangt tijdens de audit al on demand tips;
  • Ook lijsten we de belangrijkste cyberveiligheidsrisico’s voor je kmo op;
  • We formuleren een passend advies;
  • Hiernaast duiden we de prioriteiten aan in een actieplan;
  • Na de audit plannen we een persoonlijke nabespreking via telefoon of videocall.

Nood aan een IT audit op maat van je kmo?

Wil je een persoonlijk voorstel ontvangen voor een IT audit of heb je hierover nog bijkomende vragen? Dan helpt ons IT-team je graag verder.

Danny, Netwerkarchitect & DPO Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven