Veilig werken met de laptop op reis tips

Veilig werken op reis: 6 tips

Gaat jouw laptop of tablet met je mee op reis zodat je van op afstand kan meevolgen of zelfs meehelpen op de werkvloer? Dan ben je niet alleen. De voorbije jaren zijn we steeds mobieler gaan werken en is het een vanzelfsprekendheid dat we mobiel toegang hebben tot onze data van op onze vakantiebestemming. Wil je echt veilig werken van op afstand is het belangrijk om voorzorgen te nemen. In deze blog lees je over de grootste risico’s en ontdek je praktische tips over hoe je veilig kan werken op verplaatsing.

Veiligheidsrisico’s wanneer je werkt op reis

Onveilige draadloze netwerken

Wanneer je op reis of vakantie bent, bieden locaties zoals o.a. luchthavens, hotels, restaurants en vergaderzalen meestal gratis draadloos internet aan. Dit is natuurlijk handig maar helaas niet altijd even veilig. Onbeveiligde (gasten)netwerken kunnen risico’s met zich meebrengen aangezien cybercriminelen langs deze netwerken toegang kunnen nemen tot apparaten die hiermee verbonden zijn. Check dus of de draadloze netwerken waar je jouw laptop of mobiel toestel mee verbindt, voldoende beveiligd zijn.

Publiek toegankelijke computers

Vaak is het op locatie ook mogelijk om gebruik te maken van publieke computers zoals in een cybercafé, een bibliotheek of een hotel lobby. Houd er rekening mee dat deze toestellen niet altijd veilig zijn. Zo is het mogelijk dat ze de meest recente updates niet gehad hebben, dat de toestellen niet beschikken over een adequate virusbeveiliging of dat de computers eerder al geïnfecteerd werden met malware. Het zou kunnen dat er wordt bijgehouden welke informatie geraadpleegd wordt, of welke gegevens in formulieren of loginvensters worden ingegeven. Het is zo dat cybercriminelen wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige data buit maken.

Diefstal van laptops en andere toestellen

Ook fysieke diefstal vormt op reis of op verplaatsing een belangrijk veiligheidsrisico. Zorg ervoor dat je je laptop of andere werktoestellen nooit in het zicht achter laat en voorzie indien mogelijk een opslag- en werkplek in de cloud zodat er op je toestel geen kostbare data staat die verloren kan gaan in geval het toch in de foute handen terecht komt.

Tips om veilig te werken op reis


Zorg dat je toestellen up-to-date zijn

Maak waar mogelijk gebruik van je eigen werktoestellen en zorg ervoor dat het besturingssysteem, de geïnstalleerde software en plug-ins up-to-date zijn en de laatste veiligheidsupdates ontvangen hebben.

Gebruik tweestapsauthenticatie (2fa) op je toestellen

Met tweestapsauthenticatie moet je als gebruiker 2 stappen doorlopen om je in te loggen op een website of een applicatie. Zo zorg je voor een dubbele beveiligingslaag van je account. Je kan er zo bijvoorbeeld voor kiezen een bevestiging via sms te ontvangen, met behulp van een token in te loggen, biometrische 2fa in te stellen of via software tokens zoals in Google Authenticator te werken.

Maak gebruik van een wachtwoordenkluis

Wil je je wachtwoorden optimaal beveiligen? Dan kan je ook gebruik maken van een wachtwoordenkluis. Met behulp van een tool heb je altijd en overal toegang tot je accountgegevens zonder dat je deze zelf moet onthouden. Je kan zelfs bepalen of je wachtwoorden wilt delen met collega’s en of ze deze wachtwoorden enkel mogen gebruiken of ook mogen bekijken en aanpassen.

Gebruik een werkplek in de cloud

Wil je veilig werken op reis, ben je vaak op de baan of werk je regelmatig van thuis? Dan voorzie je best een werkplek in de cloud. Hiermee log je in op je vertrouwde werkomgeving en heb je toegang tot je data, je mappen en je software. Het enige dat je nodig hebt om te kunnen werken? Een toestel en een internetverbinding.

Bescherm je toestel met proactieve monitoring en antivirus

Misschien heb je al anti-virussoftware op je toestel staan? Dat is alvast een goede start. Helaas is dit niet langer voldoende om een optimale bescherming te garanderen. Best voorzie je naast een kwalitatieve anti-virus ook proactieve monitoring. Bij Datalink ontwikkelden we onze Care Packs waarin we anti-virussoftware combineren met extra tools zoals een firewall, surffilter, softwarecontrole en updatebeleid. Speciaal om de cybersecurity maturiteit van kmo’s te versterken. 

Wil ook jij veilig werken op reis of vanop afstand? Ons team maakt het graag mogelijk.
Contacteer ons vandaag nog voor een voorstel op maat.

Scroll naar boven