Cloud server voor kmo voordelen

Cloud server voor kmo’s: 8 voordelen

De dagen dat we uitsluitend op kantoor werkten zijn voorbij. Ondertussen zijn werken op verplaatsing en telewerken zelfs het nieuwe normaal geworden. En time is money! Altijd en overal efficiënt kunnen verder werken én op de digitale continuïteit van je bedrijf kunnen rekenen, vinden we vanzelfsprekend. Gelukkig is er cloud computing! Deze technologie kan ons hierin enorm ondersteunen. Steeds meer kmo’s stappen over naar cloud servers in de plaats van lokale serverparken. Wat een cloud server juist is en wat de voordelen van cloud servers voor kmo’s zijn, vertel ik je in deze blog.

Wat is een cloud server?

Een cloud server is een virtuele server die bereikbaar is via het internet. Doordat je gaat werken in de cloud , heb je via alle werktoestellen die hiervoor geconfigureerd zijn steeds toegang tot je data en je software. Denk bijvoorbeeld aan je bureaublad, de favorieten in je browser, je bestanden en programma’s. Werken met een server in de cloud betekent ook dat er geen fysieke server meer in je bedrijf aanwezig is maar dat je gaat werken op hardware (zoals een fysieke server) en software (zoals Revit, Archicad en dergelijke) in een beveiligd datacenter.

Wist je trouwens dat de gemiddelde levensduur van een server 3,5 tot 5 jaar is? Deze levensduur is o.a. afhankelijk van het aantal draaiuren van de harde schijven, het aantal gebruikers, en de geïnstalleerde applicaties. De meeste bedrijven schrikken hiervan en gaan ervan uit dat ze hun fysieke server veel langer kunnen gebruiken. Vaak blijven servers van die leeftijd ook gewoon in gebruik met storingen, dataverlies en hardwarepannes als gevolg. Door te kiezen voor een cloud server, kan je dit vermijden en zet je in op de continuïteit van je bedrijf.

Cloud server huren of kopen?

Het interessante aan werken met een cloud server is het feit dat je zo’n cloud server kan huren. Doordat je zelf geen grote investeringen moet doen in server-apparatuur en andere hardware of software, komt dit voor veel ondernemingen erg voordelig uit. Bovendien betaal je zo ook enkel voor wat je gebruikt en dit door middel van een jaarlijkse of maandelijkse fee.

Het onderhoud en de updates van de servers en overige hardware zijn meestal inbegrepen in de fee. Het enige waar je bijkomend rekening mee moet houden zijn een eventuele eenmalige setupfee, de aankoop van je eigen softwarelicenties en de configuratie van je werktoestellen.

Wat zijn de voordelen van cloud servers voor kmo’s?

Naast het feit dat je een cloud server kan huren, heeft deze manier van werken nog heel wat andere voordelen.

Cloud servers zijn kostenbesparend op vlak van hardware en software

Zoals ik eerder al heb aangehaald ligt de gemiddelde levensduur van een server tussen de 3,5 en 5 jaar. Vaak is het na deze periode interessanter om in nieuwe technologie te investeren. Door te kiezen voor een server in de cloud, vallen dure investering in lokale hardware en software volledig weg. Bijkomend zijn investeringen in back-uphardware ook verleden tijd aangezien back-ups ook in de cloud zullen plaatsvinden. Is er toch serverhardware defect? Dan wordt deze in het datacenter vervangen. Meestal zonder bijkomende kosten voor jou als eindgebruiker.

Cloud servers zijn kostenbesparend op vlak van personeelskosten

Ook op vlak van personeelskosten is werken met een cloud server kostenbesparend. Zo is het niet nodig om experts in regie aan het werk te zetten voor uitbreidingen of updates van je server. Een extern team zorgt namelijk van op afstand voor het onderhoud, de upgrades en updates van je server. In principe had je hier aparte servicecontracten voor lopen met een externe IT partner, of een interne medewerker voor aangeworven indien je werkte met een lokale server.

Cloud servers zijn plaatsbesparend

Aangezien je niet langer hoeft te investeren in server*apparatuur, bespaar je ruimte in je bedrijfspand waar je iets anders mee kan doen. Denk aan een leuke vergaderplek of een ontspannend koffiehoekje voor je werknemers?

Cloud servers zijn schaalbaar

Is jouw kmo er eentje die nog volop aan het groeien is? Of werk je met freelancers of tijdelijke medewerkers en wisselt het aantal gebruikers regelmatig? Dat is heel gebruikelijk in kmo’s! Met een cloud server is dit geen probleem. De tool is flexibel en groeit met je bedrijf mee. Zo betaal je enkel voor de capaciteit die je écht nodig hebt.

Cloud servers zijn niet afhankelijk van toestel of locatie

Is telewerken de norm binnen jouw kmo? Ben je vaak in het buitenland of verplaats je je van de ene vergadering naar de andere? Dan is een cloud server je beste vriend. Wanneer alle werktoestellen geconfigureerd zijn, krijg je vanop alle locaties toegang tot je virtuele werkplek. Je hoeft je enkel in te loggen en je vertrouwde werkomgeving staat voor je klaar. Bovendien is het ook mogelijk om rechten én toegang te beperken waar en wanneer gewenst.

Cloud servers beschermen je kmo tegen overmacht

Is je desktop computer stuk of werd je laptop gestolen? Vroeger was dit een absolute ramp. Dankzij een cloud server wordt de schade beperkt tot enkel de kost van het fysieke toestel. Je kan je namelijk op je nieuwe toestel in 1-2-3 inloggen met je gekende wachtwoord en je bent weer vertrokken. Werken in de cloud is bovendien ook erg handig in geval van andere overmachtssituaties zoals brand, onvoorziene werken op kantoor en internetpannes.

Cloud servers zijn optimaal beveiligd

In tegenstelling tot een fysieke server waar je afzonderlijk nog moet voorzien in beveiligingsmaatregelen en monitoring, zijn deze diensten bij een cloud server meestal inbegrepen. Hiernaast zijn de datacenters ook sterk beveiligd en wordt er bij professionele partijen een redundancy back-up voorzien. Simpel gezegd betekent dit dat meerdere datacenters elkaars systemen in geval van storing kunnen opvangen zodat jij gewoon kan verder werken.

Cloud servers en GDPR

Ligt het serverpark van je cloud leverancier binnen de Benelux? En wordt er voorzien in actuele beveiligingstechnologie en strenge configuraties? Dan helpt een cloud server je om te voldoen aan de GDPR-wetgeving. Gezien de strenge wetgeving en de monsterboetes van de GBA, geen onbelangrijk element. Bij Datalink werken we enkel samen met Tier3+ en ISO gecertificeerde datacenters binnen de Benelux. Cybersecurity staat steeds voorop!

Overweeg jij om met je kmo over te stappen naar de cloud?

Contacteer ons team, we bezorgen je graag een voorstel op maat!

Scroll naar boven