API Application Programming Interfaces

Wat is een API en wanneer is een API koppeling nuttig?

We willen dat onze businesprocessen vlot en gestroomlijnd verlopen, en dat de informatie die we gebruiken en uitwisselen steeds up-to-date is. Om dit te realiseren rekenen we op onze ondersteunende digitale tools. Maar voor je ’t weet heb je een grote hoeveelheid aan softwaretools parallel in gebruik. Gelukkig bestaan er API’s!

Wat is een API?

Wikipedia definieert een API als volgt: “Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel.”

Eenvoudig gesteld wil dit zeggen dat een API het mogelijk maakt om te communiceren en informatie uit te wisselen van de ene softwaretool naar de andere.

Wanneer is een API koppeling nuttig?

Investeer je in software? Dan is het slim om meteen te checken of deze tool een API beschikbaar heeft. In dat geval weet je immers dat het mogelijk is om andere software eraan te linken, of zelf een uitbreiding te laten ontwikkelen op maat. In dit laatste geval hoeft je softwarepartner geen volledig nieuw systeem te bouwen. Met behulp van een API-koppeling laat je enkel de gewenste extra functionaliteiten programmeren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Airbnb die gebruikt maakt van de API van Google maps voor de geolocaties van hun verblijven te bepalen;
  • Exact Online die een link heeft met Graydon waardoor nieuwe klanten kunnen toevoegd worden aan de hand van een btw-nummer;
  • Of de weersvoorspelling die toegankelijk is op je smartphone.

Hier worden steeds API’s gebruikt om externe data op te halen, en dit zonder dat je er als eindgebruiker iets van merkt. Want waarom moeilijk doen en op verschillende plaatsen opzoekwerk doen wanneer het ook makkelijk kan? 😉

Ook in het bedrijfsleven zien we dat API’s steeds meer aangewend worden. Stel dat je bijvoorbeeld werkt met een CRM-pakket waarin de e-mailadressen terecht komen van prospecten. Wens je hen aan te schrijven via een mailing? Dan kan je e-mailmarketingsoftware koppelen aan je CRM-pakket zodat je e-maillijst automatisch up-to-date is. Of werk je met een facturatiepakket maar gebeurt het debiteurenbeheer nog manueel? Dan kan je een softwaretool laten ontwikkelen die deze extra functionaliteit voor je invult. In beide gevallen kan je dus door middel van een API-koppeling gegevens automatisch van de ene tool inladen in de andere.

Gebruik van API’s in de praktijk

Bij Datalink is het onze missie om je digitale continuïteit en cybersecurity maturiteit te versterken. Daarom gaan we continu op zoek naar manieren om operationele processen voor onze klanten te vereenvoudigen. Zo ontwikkelden we een online platform met ledenportaal voor VCOV. Hierin worden gegevens opgehaald uit Microsoft Dynamics, het CRM-systeem van de organisatie, om vervolgens toegang te geven tot afgeschermde ledenrubrieken op de website.

Ook gingen we aan de slag met een calculatietool voor bouwbedrijf Lenaers. Voor dit bedrijf bouwden we een webapplicatie waarbij klanten via een geavanceerd formulier offertes kunnen genereren en daarnaast ook automatisch stuklijsten voortrollen. Dankzij een koppeling met CRM-systeem AFAS kan ook dit bedrijf werken met één centrale tool.

API’s, ook populair bij overheidsdiensten

Werken met API’s wint aan populariteit, en niet alleen binnen de kmo-markt. Overheidsdiensten en agentschappen hebben jarenlang hun eigen ‘data-eilandjes’ samengesteld. Informatie Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, stimuleert nu het delen van overheidsinformatie door te werken met API’s.

Zo wordt hinder- en kaartinformatie momenteel al bezorgd aan partijen zoals Waze en Google Maps. En zo biedt Social Security reeds de mogelijkheid om medewerkersinformatie via een API aan hen door te sturen.

API security

API’s doen deuren opengaan voor developers die kmo’s en organisaties helpen om te digitaliseren. Wel is een kritisch oog voor cybersecurity cruciaal. Websites en online softwareplatformen worden immers dagelijks gehackt. En de GDPR stelt dat je als organisatie zelf verantwoordelijk blijft over het goede beheer van de data. Kies dus voor een samenwerking met een verwerker of softwarepartner die kennis van zaken heeft op het gebied van gegevensbeveiliging.

Zo is het belangrijk dat de bouwer van de webapplicatie gebruikt maakt van meerdere beveiligingslagen (multi factor authentication) zodat de informatie in de databank niet zomaar geraadpleegd kan worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de communicatie tussen de website of webapplicatie en een derde software altijd via een veilige https-verbinding gebeurt. Bovendien dienen kritieke gegevens geëncrypteerd te worden opgeslagen in de softwaredatabank. Bij Datalink maken we gebruik van een zeer gedetailleerde webapp security checklist om ervoor te zorgen dat we alles in het werk hebben gesteld om een cyberveilige gebruikservaring te creëren. Daarin zit bijvoorbeeld de OWASP Top 10 opgenomen.

Wil je twee softwaretools aan elkaar te linken door middel van een API? Of wil je bestaande software binnen de organisatie uitbreiden met extra functionaliteiten? Of misschien wil je wel een API laten ontwikkelen voor je eigen online platform? Geef mij een seintje en samen met onze web ninja’s bekijk ik hoe we ook jouw bedrijfsprocessen kunnen stroomlijnen!

Scroll naar boven