Wat is een thin client?

Wat is een thin client?

Meer en meer bedrijven digitaliseren hun werking en maken de overstap naar de cloud. Een van de grote voordelen hiervan is dat je geen krachtige computertoestellen meer nodig hebt om toch vlot te kunnen werken. Je doet immers beroep op de infrastructuur binnen de serverparken. Het ideale apparaat om te werken in de cloud? Dat is een thin client. Wat dit juist is en welke voordelen zo’n toestel heeft, lees je verder in deze blog.

Wat is een thin client?

Een thin client is een kleine computer met beperkte specificaties die verbonden wordt met een netwerk of server. Het verschil met een klassieke desktop computer (ook wel fat client of thick client genoemd), is dat een computer alle hardware én software bevat om er lokaal op te kunnen werken. Zodra de Windows of Linux installatie voltooid is, kan je met het toestel aan de slag. Bij een thin client is dat anders. Zo’n toestel beschikt zelf niet over geheugen, opslagruimte en de nodige computerkracht die nodig is om gegevens op te slaan, applicaties te openen of bestanden te downloaden. Een thin client functioneert in feite als een “lege” desktop die gebruik maakt van de kracht en het vermogen van de server waarmee hij verbonden is. Met een thin client gebeurt al je werk dus op het servernetwerk zelf.

Wat zijn de voordelen van een thin client?

Lagere hardwarekosten

Wil je graag overstappen naar een digitale werking in de cloud en heb je nood aan een nieuw werktoestel? Dan kan je kiezen voor een thin client. Aangezien dit toestel enkel inlogt op de server en de rekenkracht van het serverpark gaat gebruiken om je dagelijkse taken uit te voeren, is het niet langer nodig om te investeren in een dure desktop of zware laptop.

Lagere beheerskosten

Hiernaast kan je ook tot 40% besparen op beheer en onderhoud wanneer je het computerpark van je onderneming vervangt met thin clients. Thin clients zijn bijvoorbeeld vrijwel volledig op de server te beheren. Door de eenvoud van de hardware is er minder kans op defecten.

Lager energieverbruik

Gespecialiseerde thin clients hebben een veel lager energieverbruik dan normale pc’s. Je bespaart niet alleen in energiekosten maar kan in sommige gevallen zelfs de aanschaf of uitbreiding van airconditioning systemen voorkomen.

Thin clients zijn beter te beveiligen

Aangezien je een thin client enkel gebruikt om te verbinden met de server, zorg je er zo voor dat de gebruikersomgeving beter afgeschermd wordt en dat er geen fysieke data op het toestel opgeslagen wordt. Dit zorgt ervoor dat je optimaal beschermd bent tegen malware zoals ransomware en virussen. Bovendien kan de beveiliging centraal op serverniveau geregeld worden.

Thin clients zijn minder diefstalgevoelig

Krijg je te maken met diefstal in je bedrijf? Dan blijft je kostbare data steeds veilig opgeslagen in de cloud. Thin clients zijn buiten hun serveromgeving waardeloos en criminelen zullen langs deze weg dan ook absoluut geen toegang kunnen verkrijgen tot vertrouwelijke informatie of bestanden.

Thin clients zijn handig in overmachtsituaties

Doordat je gebruik maakt van een desktop in de cloud, kan je bij een defect of overmachtsituatie zoals diefstal of brand gewoon vanaf een andere thin client onmiddellijk weer verder werken. Ook bij thuiswerk zijn thin clients een interessante optie.

Thin clients zijn ideaal voor een clean desk werkwijze

Aangezien thin clients erg klein zijn en weinig plaats innemen, zijn het de ideale toestellen voor bedrijven die een clean desk of clean desktop werkwijze nastreven. Ook voor bedrijven met een beperkte fysieke werkruimte zijn deze toestellen een goede keuze.

Thin clients zorgen voor optimale toegankelijkheid

Aangezien elke thin client toegang verschaft tot dezelfde gecentraliseerde informatie op de server, zorgt dit ervoor dat werknemers niet langer gebonden zijn aan één bepaald toestel of aan een vaste werkplek. Het wordt zo namelijk mogelijk om vanaf een willekeurige thin client in te loggen en te werken. Ideaal voor flexibele werkplekken, eventueel op verschillende vestigingen.

Thin clients zijn minder belastend voor het netwerk bij administratieve taken

Doordat alle werkprocessen op serverniveau worden uitgevoerd, zal een een thin client het netwerk minimaal belasten. Enkel de muisbewegingen, toetsaanslagen en beeldscherminformatie worden van en naar de eindgebruiker verstuurd. Met de juiste en efficiëntere netwerkprotocollen is deze werkwijze al mogelijk bij een bandbreedte van 5Kbps.

Thin clients zorgen voor minder geluidsoverlast

Thin clients produceren bijna geen geluid. Het is de ideale manier van werken indien je rust en stilte nodig hebt. Deze toestellen zijn dan ook erg gegeerd in bijvoorbeeld scholen en bibliotheken.

Werken in de cloud en overschakelen naar thin clients?

Of wil je meer weten over deze hardware? Geef dan een seintje via ons contactformulier. We adviseren je graag!

Scroll naar boven