Werken in de cloud tips

Werken in de cloud: tien voordelen van een overstap

Werken in de cloud is helemaal hot. Steeds meer ondernemers ontdekken de voordelen van het veilig (samen)werken in een virtuele omgeving. Mogelijk overweeg ook jij de overstap te maken? In deze blog help ik je om de laatste twijfels weg te halen door in te zoomen op de voordelen van cloud computing.

1. Online samenwerken

Wanneer je gegevens en/of software in de cloud staan, kan je ze gemakkelijk delen met andere gebruikers. Meer nog: je bepaalt zelf per gebruiker welke rechten er zijn op (onderdelen van) je cloudomgeving en welke mappen en gegevens zichtbaar mogen zijn. Het is niet meer nodig om bestanden via usb sticks, e-mails en mobiele apps met elkaar uit te wisselen. Je behoudt de controle over je bedrijfsgevoelige data, én je spaart er ineens tijd mee uit.

2. Overal en altijd toegang tot je cloudomgeving

Werken in de cloud is supersimpel: je hoeft geen ingewikkelde handelingen of uitgebreide instructies te volgen. Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te gaan, is een toestel dat verbinding kan maken met het internet (computer, laptop, thin client, tablet of smartphone) en een stabiele en betrouwbare internetverbinding. That’s it. Ben je een startup, een vrije beroeper of werk je juiste in een groeiende kmo met 50 tot 250 medewerkers? Cloudoplossingen zoals een cloudserver, Digidesk Cloud (je computer in de cloud) of datasynchronisatie-tool zijn er voor iedereen.

Digidesk Cloud
Digidesk Cloud

3. Makkelijk switchen van toestel

Je clouddiensten zijn dus bereikbaar van op verschillende toestellen. Je bent niet meer gebonden aan dat éne apparaat en paniekaanvallen bij een defecte computer of laptop zijn dan ook écht niet meer nodig. Het toegankelijkheidsprincipe kan bovendien ook omgekeerd toegepast worden. Zo kan je ervoor zorgen dat cloudomgevingen slechts tussen bepaalde uren toegankelijk zijn, of slechts vanuit bepaalde locaties.

4. Flexibel schalen

Vandaag een klein stukje gebruiken van de cloud, en morgen een groot? Dat kan perfect! Een cloud-infrastructuur bestaat uit een groot serverpark in streng beveiligde datacenters. Jouw dienst gebruikt slechts een gedeelte van de capaciteit van dit serverpark. Daarom kan je online werkomgeving flexibel met de noden van je bedrijf meegroeien.

5. Besparing op hardware en software

Door gebruik te maken van cloud computing, hoef je geen dure investeringen in lokale hardware en software te doen. Je gebruikt clouddiensten namelijk door middel van een maandelijkse of jaarlijkse fee. Onderhoud en updates van de servers, en de benodigde hardware zijn meestal inbegrepen. Je dient meestal rekening te houden met een eenmalige setupfee, de configuratie van je werktoestellen en de aankoop van de licenties van je eigen software.

6. Besparing op personeelskosten

Een team van externe netwerkbeheerders zorgt ervoor dat je cloudomgeving up and running blijft. Daarnaast worden het onderhoud, de updates en upgrades van de clouddiensten steeds van op afstand uitgevoerd, rechtstreeks in het datacenter. Zo is het niet nodig om experts in regie in te schakelen bij iedere beschikbare update of uitbreiding.

7. Veilig werken

Doordat je data op een streng beveiligde externe locatie staat, kan je een pak geruster zijn over je bedrijfsgevoelige informatie. Wanneer er een toestel gestolen wordt of verloren raakt, kan de toegang tot de cloudomgeving alsook tot de delicate data geblokkeerd worden en kan je weer verder met een nieuw toestel. Er staat met andere woorden helemaal geen data op de lokale gebruikstoestellen. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve partner kiest die samenwerkt met ISO-gecertificeerde datacenters en een duidelijke lijst met beveiligingsmaatregelen kan voorleggen. Voor de fysieke beveiliging van de betere datacenters worden o.a. elektrische hekken, schrikdraad met elektriciteit, een verstevigde bouwstructuur (lees: bijna een bunker), camerabewaking, en toegangscontrole met badges of irisscan gebruikt. Bovendien moeten klanten zich vaak op voorhand digitaal aanmelden, of ze worden niet binnengelaten. De servers krijgen dan weer een strenge softwarematige beveiliging en worden beheerd in afgesloten racks.

8. Automatische back-ups

Afhankelijk van de aanbieder, kunnen er automatische back-ups worden aangeboden. Je bedrijfsinformatie wordt dan op verschillende tijdstippen en naar verschillende fysieke harde schijven gekopieerd. Ook kan er een autosave-functie ingebouwd zijn, en/of een mogelijkheid om toegang te hebben tot verschillende revisies van je bestanden. Handig als meerdere medewerkers in dezelfde bestanden werken en het gevaar voor overschrijving bestaat.

9. Thuis werken

Vertragingen, files, overmacht, noodweer, … Ondernemers en werknemers kunnen al eens tijd verliezen onderweg naar hun kantoor. Clouddiensten zoals een cloudserver, cloud desktop (Digidesk) of datasync-oplossing zijn online toegankelijk waardoor je niet meer afhankelijk bent van de locatie waar je je bevindt. Thuiswerk wordt een fluitje van een cent!

10. Duurzaam

Het datacenter waarin zich de servers bevinden, heeft een zeer duurzaam karakter. Eén datacenter wordt immers ingezet voor duizenden gebruikers en is voor al deze gebruikers tegelijkertijd geoptimaliseerd qua veiligheid, stroomvoorziening, noodstroomvoorziening, koeling, enzovoorts. Daarnaast hebben bij de upgrade van één onderdeel van een server, meteen meerdere klanten er baat bij.

Conclusie?

Cloud computing zorgt ervoor dat je tijd kan besparen, gemakkelijk informatie kan delen en vlot kan communiceren met je medewerkers. Bovendien houd je meer budgetten over voor productontwikkeling, sales, marketing, of andere belangrijke bedrijfsprocessen.

Werken in de cloud is daarom de perfecte oplossing voor groeibedrijven, klein of groot. Van boekhouder tot advocaat, van architect tot copywriter of van ontwerpbureau tot administratiekantoor.

Heb je nog vragen over werken in de cloud?

Of wil je een Digidesk Cloud van Datalink uittesten?

Vraag dan vandaag nog je gratis demo aan of stel je vraag via onze chat.

Scroll naar boven