Veilige toegangscontrole is een belangrijk onderdeel van iedere cybersecuritystrategie. In deze post lees je over blacklisting en whitelisting en op welke manier ze relevant zijn om de cyberveiligheid in je bedrijf te verhogen.
Wat is blacklisting?
Blacklisting is een methode waarbij de toegang van gebruikers, applicaties of IP-adressen tot een netwerk of systeem geblokkeerd wordt. Dit wordt meestal gedaan op basis van gekende bedreigingen of verdachte activiteiten. Zo kan een firewall IP-adressen blacklisten die bekend staan voor de verspreiding van malware.
Wanneer blacklisting verkiezen boven whitelisting?
Blacklisting kan nuttig zijn in situaties waarin een organisatie snel moet reageren op bekende bedreigingen of verdachte activiteiten. Stel dat er een nieuw type van malware wordt ontdekt dat specifieke IP-adressen gebruikt van waaruit deze malware wordt verspreid, kan het blacklisten van die IP-adressen helpen om de verspreiding van de malware te stoppen totdat een meer permanente oplossing kan worden geïmplementeerd.
Om hacking te voorkomen, stellen netwerkbeheerders vaak automatische blacklisting in voor IP-adressen die teveel (bijvoorbeeld meer dan 5) foutieve inlogpogingen hebben ondernomen om toegang te krijgen tot een website, webserver, of softwareapplicatie in de cloud.
Wat is whitelisting?
Whitelisting is het tegenovergestelde van blacklisting. Bij whitelisting worden alleen specifieke gebruikers of IP-adressen goedgekeurd om toegang te krijgen tot een netwerk of systeem, terwijl alle andere standaard worden geblokkeerd. Dit wordt vaak toegepast in bedrijven om ervoor te zorgen dat enkel de geregistreerde medewerkers kunnen inloggen op systemen.
Wanneer whitelisting verkiezen boven blacklisting?
Whitelisting is geschikt in situaties waarin een organisatie zeer strikte controle wil hebben over welke gebruikers toegang hebben tot het netwerk.
Waarom is access control belangrijk?
1. Bescherming tegen bekende en onbekende bedreigingen
Door gebruik te maken van blacklisting en whitelisting kunnen organisaties zich beschermen tegen zowel bekende als nog onbekende bedreigingen. Blacklisting helpt bij het blokkeren van gebruikers of IP-adressen die geen toegang (meer) mogen hebben, terwijl whitelisting het risico op ongeautoriseerde toegang door derden verkleint.
2. Beheer van toegangsrechten
Door toegangsrechten af te bakenen, kunnen organisaties nauwkeurig beheren wie toegang heeft tot welke middelen en informatie. Dit helpt om gevoelige gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde gebruikers en om de naleving van regelgeving zoals GDPR te waarborgen.
3. Minimaliseren van aanvalsoppervlak
Door onnodige toegang tot het netwerk te beperken, helpt access control om het aanvalsoppervlak te minimaliseren. Dit vermindert de kans op succesvolle aanvallen en verkleint de impact van eventuele inbreuken.
Bescherm je digitale assets
Het implementeren van effectieve access control, zoals blacklisting en whitelisting, is van vitaal belang voor het beschermen van digitale assets en het verminderen van cybersecurityrisico’s. Door te begrijpen wanneer je het ene boven het andere zou verkiezen, kunnen organisaties een meer gelaagde en adaptieve benadering van access control implementeren die past bij hun specifieke behoeften en omgeving. Wil je meer weten over hoe access control de veiligheid jouw bedrijfssystemen zoals websites, applicaties en servers kan versterken? We staan graag voor je klaar.
Hulp nodig bij de beveiliging van je IT & webapps?
Wil je meer weten over hoe je wij met blacklisting en whitelisting je digitale assets kunt beschermen om cybersecurityrisico’s te verminderen? Let’s get in touch!