social engineering criminal

Social engineering aanvallen voorkomen? Zo houd je fraude en manipulatie tegen

Social engineering-aanvallen zijn een belangrijke bedreiging voor bedrijven. Bij social engineering proberen hackers door manipulatie en misleiding van personen toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Maar hoe kun je deze vorm van cybercriminaliteit voorkomen? In deze post delen we enkele effectieve tips om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen social engineering-aanvallen.

social engineering criminal

Wat is social engineering?

Social engineering is een cyberaanval waarbij hackers gebruik maken van psychologische manipulatie om gebruikers te misleiden en zo toegang te krijgen tot systemen, gegevens of financiële middelen van een organisatie. Deze aanvallen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals phishing, pretexting, tailgating en vishing (voice phishing).

Helaas komt social engineering op grote schaal voor. Je kunt je IT infrastructuur dan wel goed laten auditen en beveiligen, het grote gevaar schuilt in het onvoldoende informeren van je medewerkers over de veilige omgang met data. Vaak worden door cybercriminelen vragen gesteld die op het eerste zicht onschuldig lijken, maar toch een schat aan informatie opleveren en mogelijks ook de ontbrekende tip om een inbraak in de systemen te kunnen realiseren. Of ze doen zich voor als iemand van het management, waarbij via zogenaamde CEO Fraud gevraagd wordt om in naam van een ‘gekende’ persoon informatie door te geven of betalingen uit te voeren.

Hoe voorkom je social engineering-aanvallen?

Sensibiliseer je medewerkers

Organiseer sensibiliseringstrainingen voor je medewerkers, informeer hen via het communicatieportaal van het bedrijf, hang sensibiliseringsmateriaal zoals posters op in de refter en stuur interne mailings uit om medewerkers op de hoogte te stellen over het bestaan van social engineering en de gevaren ervan. Vraag hen om alert te zijn wanneer ze verdachte e-mails, telefoontjes of berichten ontvangen waarin hen gevraagd wordt om (gevoelige) informatie te delen zoals wachtwoorden of persoonsgegevens. Geef aan dat onverwachte verzoeken om informatie, of te mooie aanbiedingen geverifieerd moeten worden. Je kunt ook praktijktests (laten) uitvoeren.

Verifieer de identiteit van de gesprekspartner

Verifieer altijd de identiteit van de afzender van e-mails of de gesprekspartner aan de telefoon voordat je vertrouwelijke informatie deelt, vooral bij onverwachte verzoeken om gegevens. Controleer de afzender van e-mails, zoek naar spelfouten of ongebruikelijke taal en neem bij twijfel rechtstreeks contact op met de vermeende afzender via een bekend telefoonnummer of e-mailadres om na te gaan of het verzoek wel legitiem is.

Implementeer strikte toegangscontroles

Beperk de toegang tot systemen en informatie tot de strikt noodzakelijke. Laat enkel geautoriseerde gebruikers aanmelden op de systemen en apparatuur, en implementeer multi-factor authenticatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Zorg ervoor dat medewerkers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben voor hun taken, en houd regelmatig toezicht op toegangsrechten.

Gebruik technische beveiligingsmaatregelen

Implementeer technische beveiligingsmaatregelen, zoals anti-phishing software, spamfilters en intrusion detection systemen, om verdachte activiteiten te detecteren en te blokkeren. Gebruik ook firewalls, endpoint protection en geavanceerde beveiligingssoftware met monitoringfunctionaliteiten om je netwerk te beschermen tegen aanvallen.

Rapporteer verdachte activiteiten

Moedig medewerkers aan om verdachte activiteiten direct te rapporteren aan de IT-afdeling of beveiligingsteam, zodat er snel actie kan worden ondernomen. Stel een duidelijk protocol op voor het melden van incidenten en zorg ervoor dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen.

Klaar om je bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit?

Met deze tips kun je je bedrijf beschermen tegen social engineering-aanvallen. Wil je een overkoepelend beeld over de cybersecurity maturiteit van je bedrijf? Neem dan contact met ons op voo advies en ondersteuning op maat!

Scroll naar boven