Cloudmigratie

Cloudmigratie: 9 stappen voor een soepele overgang naar de cloud

Werken in de cloud biedt een waaier aan voordelen. Denk aan kostenbesparingen, verhoging van de efficiëntie, meetbare productie en productiviteit, flexibiliteit van werken (ook mobiel en in het buitenland) en een geavanceerde beveiliging. Overweeg je de IT-infrastructuur van je bedrijf te migreren naar de cloud? Dan vertel ik je graag hoe je deze overgang soepel en succesvol maakt.

Cloudmigratie

Stap 1: Inventariseer je huidige infrastructuur

Voordat je de overstap maakt naar cloud werkplekken zoals Digidesks, of cloudservers, is het belangrijk om een goed zicht te hebben op je bestaande IT-omgeving.

Welke computersystemen en apparatuur er is op dit moment in gebruik? Welke softwareapplicaties zijn er aanwezig? En hoe is alles met elkaar geïntegreerd? Welke data moet er worden overgebracht?

Door een helder beeld te krijgen over je huidige IT-situatie, kun je een doordachte strategie ontwikkelen voor de migratie. Een tip? Laat een voorbereidende IT-audit uitvoeren die je lokale IT-infrastructuur, en die op eventuele andere vestigingen of locaties, in kaart brengt.

Stap 2: Bepaal doelstellingen

Wat wil je exact bereiken met de overstap naar de cloud? Lagere operationele kosten? Verbeterde flexibiliteit? Betere beveiliging? Door duidelijke doelstellingen te formuleren, kun je het resultaat nadien meten en ervoor zorgen dat de cloudomgeving aan de juiste vereisten voldoet.

Stap 3: Kies de juiste cloudoplossing

Er zijn tal van cloudproviders op de markt. Kies je voor een internationale oplossing zoals AWS, Microsoft Azure of Google Cloud? Of ga je voor een Europees alternatief zoals de Digidesk van Datalink die steeds binnen de Benelux gehost wordt? En kies je voor een massa-aanbieder die enkel bereikbaar is via een ticketingtool en wachttijden hanteert, of een lokaal gevestigde aanbieder die korte communicatielijnen biedt? Hoe dan ook, kies de provider die het best aan sluit bij je behoeften. Doe grondig onderzoek en overweeg verschillende factoren zoals prijs, prestaties en service.

Stap 4: Werk een migratieplan uit

Een gestructureerd migratieplan is de sleutel tot succes. Bepaal welke applicaties en data eerst worden gemigreerd en welke later. Voer de migratie bij voorkeur buiten de arbeidstijden uit en zorg voor een goede briefing aan je medewerkers. Een back-up- en herstelstrategie is ook belangrijk in geval van onverwachte moeilijkheden.

Stap 5: Implementeer beveiligingsmaatregelen

Beveiliging mag nooit een bijzaak zijn. Laat degelijke beveiligingsmaatregelen implementeren om veilig te kunnen werken. Dit is idealiter een combinatie tussen beveiligingssoftware, monitoringtools en een back-uproutine.

Stap 6: Voer de migratie uit en test

Nadat je data en softwareapplicaties zijn overgebracht naar je cloud desktop of cloudserver, is het belangrijk om grondige tests uit te voeren om na te gaan of alle tools correct werken, en alle nodige configuraties zijn gebeurd. Eventuele laatste configuraties en installaties kunnen gebeuren en dan is het tijd om de nieuwe online werkplekken organisatiebreed uit te rollen naar de productie.

Stap 7: Onderhoud en optimalisatie

Eenmaal in de cloud, houdt het werk niet op. Je cloud service provider zal je online werkomgeving beveiligen en monitoren, updaten en patchen, en de resources evalueren om voor optimale prestaties te zorgen.

Stap 8: Opleiding en bewustwording

Zorg ervoor dat je personeel voldoende is opgeleid om veilig met de cloudtoegang om te gaan. Bewustwordingstraining over cyberveiligheid is ook een absolute aanrader.

Stap 9: Ondersteuning en continue verbetering

Bied ondersteuning aan je team en verzamel geregeld feedback om de cloudomgeving voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de veranderende bedrijfsbehoeften.

Wil je meer weten over cloudmigratie?

We staan graag voor je klaar met advies om je te begeleiden tijdens de migratie van je IT naar de cloud.

Danny, Netwerkarchitect & DPO Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven