AI assistent voor KMO's

ChatGPT: de slimme assistent voor kmo-ondernemers?

Als ondernemer wil je inzetten op een een maximale waarde voor je klant. Snel en efficiënt reageren op vragen hoort daarbij. Tegelijkertijd wil je ook inzetten op efficiënte workflows en continue verbetering in je bedrijf om zo de winst te maximaliseren. Dat is waar ChatGPT van OpenAI in beeld komt: een revolutionair chatbot-systeem dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie en jou kan helpen met operationele efficiëntie.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerd chatbot-systeem dat gebruik maakt van machine learning en kunstmatige intelligentie. Het systeem kan zelfstandig antwoorden geven op vragen van gebruikers, zonder tussenkomst van een menselijke medewerker. ChatGPT kan ook contextuele informatie begrijpen en op bijkomende informatie inspelen, waardoor de antwoorden nog relevanter worden.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT werkt op basis van een transformer-based machine learning model genaamd GPT (Generative Pretrained Transformer). Dit model is getraind om enorme hoeveelheden data te kunnen verwerken, waardoor het een goed begrip heeft van menselijke taal en kan anticiperen op de vragen en behoeften van gebruikers. ChatGPT kan ook leren van nieuwe data, waardoor het systeem steeds beter wordt naarmate er meer gebruik van gemaakt wordt.

Wat kan ChatGPT voor jouw bedrijf betekenen?

ChatGPT kan jou en je team op verschillende manieren helpen. Enkele voorbeelden:

 1. Verbeterde klantenservice
  ChatGPT kan snel en efficiënt vragen van klanten beantwoorden, zonder dat er een menselijke medewerker aan te pas hoeft te komen. Door een AI-bot te koppelen aan je website, kunnen klanten sneller geholpen worden, voor hun eerstelijnsvragen zelfs zonder menselijke interactie, en dit resulteert in een hogere klantentevredenheid, betere reviews én een optimaal gebruik van jouw mensen en middelen. Daarnaast kan ChatGPT ook helpen bij het verminderen van de wachttijd van klanten, waardoor je meer klanten kunt helpen met dezelfde hoeveelheid personeel. ChatGPT kan zelfs gepersonaliseerde antwoorden geven op basis van de voorkeuren en eerdere interacties van de klant, waardoor de klantervaring nog beter wordt.
 2. Oplossen van (technische) vragen
  ChatGPT kan ook ingezet worden als interne chatbot, waardoor medewerkers snel en efficiënt antwoord kunnen krijgen op hun technische vragen. Dit bespaart tijd en zorgt voor een betere workflow binnen het bedrijf.
 3. Borgen van kennis
  ChatGPT kan jou en je team helpen om beleid, procedures en werkinstructies uit te schrijven. Daardoor groeit je interne wiki veel sneller.
 4. Schrijven van sociale media content en blogs
  ChatGPT kan je helpen bij het uitschrijven van je blogberichten. Zo kun je een marketingbriefing geven aan ChatGPT waarna de chatbot jou een contentplan aflevert en de sociale media posts voor je uitschrijft. Ook kun je de briefing voor het uitschrijven van een blogartikel of persbericht doorgeven waarna je een tekst terugkrijgt.

Hoe ChatGPT gebruiken als kmo ondernemer?

Als bedrijfsleider kun je ChatGPT dus op verschillende manieren inzetten binnen je bedrijf. Zo kun je het systeem bijvoorbeeld integreren in je website, waardoor klanten direct antwoord kunnen krijgen op vragen en problemen. Daarnaast kun je ChatGPT ook gebruiken als interne chatbot, waardoor medewerkers snel antwoord kunnen krijgen op vragen en problemen. Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het tipje van de ijsberg!

Tips voor de toepassing van ChatGPT als kmo

Als je ChatGPT wilt gebruiken binnen je bedrijf, is het belangrijk om te zorgen voor een goede implementatie en integratie. Hierbij kan een web development bedrijf je helpen. Zij hebben de expertise en ervaring om ChatGPT op een efficiënte en effectieve manier te integreren in je bedrijfsprocessen.

Een belangrijke voetnoot is dat de door ChatGPT gegenereerde teksten vaak nog een persoonlijke toets vereisen. Voor technische documentatie volstaat het wel om er een eindredactie op te doen, maar voor het schrijven van blogberichten of andere communicatie merken we dat de human touch belangrijk blijft. Je wilt immers dat jouw unieke merkidentiteit hier mooi in verweven is.

Eén zaak is zeker: met ChatGPT als slimme assistent binnen je bedrijf, ben je helemaal klaar voor de toekomst van geautomatiseerde klantenservice en communicatie.

Scroll naar boven