Sensibiliseren over cybersecurity in je kmo? Dat doe je zo!

Zijn kmo’s wel interessant genoeg voor cybercriminelen? Absoluut! Tegenwoordig hoor je dagelijks welke risico’s onze bedrijven lopen op cyberaanvallen en datalekken. Een belangrijk punt om hier proactief op in te zetten? Dat is bewustmaking op de werkvloer. Sensibiliseer je medewerkers over hoe ze hun eigen computersysteem en dat van het bedrijf kunnen beschermen tegen cyberdreigingen.

Waarom sensibilisering over cybersecurity belangrijk is

Geen intern IT departement

Kmo’s zijn net extra kwetsbaar voor cyberaanvallen wanneer ze geen eigen interne IT-afdeling hebben. Ze zijn sterk afhankelijk van hun partner en stellen investeringen in geavanceerde beveiligingsmaatregelen al eens uit. Dit terwijl cyberaanvallen en gegevenslekken net een grote impact hebben op hun dagelijkse bedrijfsvoering. Niet alleen de continuïteit van hun dienstverlening naar klanten toe komt in het gevaar, er komt ook reputatieschade bij kijken t.o.v. klanten en leveranciers.

Medewerkers zijn de zwakke schakel

Vaak is de zwakste schakel in de beveiliging van een bedrijf de menselijke factor. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en weten hoe ze deze kunnen beperken.

Hoe sensibiliseren over cybersecurity?

Maak het bespreekbaar

Zorg ervoor dat cybersecurity een vast onderwerp is op de agenda van vergaderingen. Door het bespreekbaar te maken en er regelmatig over te praten, wordt het belang ervan benadrukt. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Stel duidelijke regels en procedures op

Stel duidelijke regels en procedures op met betrekking tot het omgaan met vertrouwelijke informatie en gevoelige gegevens. Dit kan onder andere door praktische afspraken te maken over de omgang met informatie en communicatie, door werkinstructies op te stellen om de manier van werken te stroomlijnen, en door formele policies zoals een IT veiligheidsbeleid.

Zorg voor opleiding en training

Opleiding is belangrijk om awareness te creëren op vlak van cybersecurity. Stel je medewerkers op de hoogte van de belangrijkste cyberdreigingen en toon hen hoe ze deze kunnen herkennen. Geef praktische tips en tricks mee om op een veilige manier om te gaan met data. In onze blogs vind je heel wat informatie terug over o.a. CEO fraude, phishing, cryptojacking en andere veel voorkomende vormen van cybercriminaliteit.

Test regelmatig de kennis en vaardigheden van medewerkers

Test regelmatig de kennis en vaardigheden van medewerkers op het gebied van cybersecurity. Organiseer bijvoorbeeld in samenwerking met je IT-partner een phishing-test om te zien of medewerkers verdachte e-mails herkennen en de juiste acties ondernemen. Op die manier kan je zien waar nog extra training nodig is. Organiseer ook een cybersecurity-quiz tijdens teammeetings om de aandacht te vestigen op het belang ervan.

Maak gebruik van beveiligingstechnologieën

Maak gebruik van beveiligingstechnologieën om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Denk aan een professionele firewall, beveiligingssoftware met een antivirus, anti-spyware en monitoringfunctie, en het laten uitvoeren door software-updates en beveiligingspatches door je IT-partner.

Creëer een veiligheidscultuur

Zorg ervoor dat cybersecurity een onderdeel is van de bedrijfscultuur. Maak het belangrijk voor iedereen in het bedrijf en betrek zowel je interne als je externe medewerkers bij het creëren van een veilige werkomgeving.

En als kers op de taart geven we je graag enkele bronnen mee met extra sensibiliseringsmaterialen:

  • Het Centrum voor Cybersecurity Belgium heeft een cybersecurity sensibiliseringskit ontwikkeld over phishing, veilige wachtwoorden, social engineering, persoonsgegevens en veilig thuiswerken.
  • Ook is er een cybersecurity gids ontwikkeld voor start-ups en online bedrijven.
  • Verder biedt het Centrum voor Cybersecurity Belgium vooraf opgenomen webinars aan die je op een passend moment kunt volgen.
  • En last but not least, heeft het Centrum voor Cybersecurity Belgium zelfs een toffe Kahoot challenge gemaakt over cyberveiligheid.

Sensibilisering over cybersecurity, een continu proces

Met deze bronnen kan je jouw sensibilisatieprogramma alvast uitbreiden en optimaliseren. Vergeet niet dat het sensibiliseren van je medewerkers over cybersecurity een continu proces is dat aandacht en inspanning vereist. Maar door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en je medewerkers actief te betrekken bij het beveiligen van je kmo, kan je een veiligere en meer veerkrachtige organisatie creëren.

Nog meer inzetten op sensibilisering op vlak van cybersecurity?

Omer, sysadmin Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven