Waarom is 2FA, two factor authentication, belangrijk?

Cyberveiligheid en weerbaarheid tegen cybercriminaliteit zijn net zo onmisbaar geworden als veiligheidsgordels in een auto. Steeds meer ondernemers zien het belang van een goed beveiligde IT infrastructuur en investeren in de juiste maatregelen om hun gegevens te beschermen tegen hackers en geautomatiseerde digitale aanvallen. Slim! Want wanneer je dit niet doet kun je voor grote uitdagingen staan.

Two factor authentication of 2FA is één van die belangrijke beveiligingsmaatregelen voor accounts waarin bedrijfsgegevens zoals klantgegevens, gegevens van medewerkers of leveranciersdata worden opgeslagen. Weten waarom tweestapsverificatie belangrijk is? Lees dan zeker verder.

Reden 1: 2FA biedt een bijkomende beschermingslaag voor accounts

Het aantal online accounts groeit exponentieel en daarbij ook de technische gevaren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om automatische betalingen of betaalkaarten te koppelen aan je accounts. Erg handig en snel in gebruik, maar ook gemakkelijker voor hackers om misbruik van te maken. Wanneer de website van het desbetreffende online platform wordt gehackt, staan niet alleen je persoonlijke gegevens, maar ook je betaalgegevens open en bloot. Helaas is ‘gewoon’ vertrouwen op sterke wachtwoorden hierbij niet meer genoeg. 

Hackers hebben tegenwoordig erg makkelijke en slimme geautomatiseerde technieken om accounts binnen te dringen. Dit doen ze door een groot vangnet aan scripts uit te gooien en zo de accounts met de meest gemakkelijke wachtwoorden te hacken. Tweestapsverificatie oftewel 2FA biedt een bijkomende beschermingslaag doordat je niet alleen inlogt met een wachtwoord, maar daarnaast nog een tweede middel toevoegt. Denk aan een bijkomende code die gegenereerd wordt via een app op je smartphone en om de paar seconden verandert. Bekende apps zijn Google Authenticator, Authyen Adobe Account Access. Door meerdere login-technieken te combineren wordt het voor een cybercrimineel lastig om je account te hacken want zij zullen ook toegang moeten hebben tot een van je mobiele apparaten.

Reden 2: 2FA helpt online wallets en rekeningen beschermen

Met ontwikkelingen zoals online bankieren en crypto behoren ook online “wallets” tot dit tijdperk. Voor velen een uitkomst, doordat je gemakkelijk je geld kunt beheren, maar ook hier schuilen de gevaren om de hoek. Zeker op vlak van cryptowallets horen wij de laatste periode veel gerommel. Cybercriminelen hacken hierbij vaak eerst je mailbox, stellen een automatische regel in die mails herleidt naar een ‘gelezen status’ in de prullenmand en je zult nooit iets van deze hack merken. Tot dat je jouw cryptowallet checkt en opeens een afgeschreven bedrag ziet staan. Doordat de hacker gebruik maakt van een proxyserver om deze acties uit te voeren, wordt het haast onmogelijk om hem nog op te sporen. Erg sluw, maar zeker te voorkomen met 2FA! Dan moet de hacker immers veel meer moeite doen, dan enkel een gebruikersnaam en wachtwoord raden, kopen of stelen. 

Reden 3: 2FA helpt je om te voldoen aan de GDPR

Sinds de invoering van de Europese privacywetgeving GDPR is 2FA ook een absolute must! Het is één van de technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen om persoonsgegevens te beschermen waar de Europese wetgeving het over heeft. 2FA wordt dan ook meer en meer toegepast. Voor banken en binnen de zorg is het al de standaard en ook grote clouddiensten bieden steeds meer 2FA aan. Wist je daarnaast dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt dat het je plicht is om als ondernemer veilig en verantwoord om te gaan met persoonsgegevens van zowel het personeel, klanten als leveranciers? De nationale gegevensbeschermingsautoriteiten kunnen financiële sancties opleggen indien er een gegevenslek plaatsvindt en blijkt dat er geen passende bescherming werd geboden voor de fysieke of digitale data. Wist je dat er trouwens een meldplicht bestaat voor gegevenslekken?

Hoe werkt 2FA in de praktijk?

In deze blog schreven we welke soorten 2FA-technieken er bestaan. Door de extra stap in het loginproces verhoogt de cyberveiligheid van je accounts en maak je het de hacker moeilijker om toegang te krijgen tot je kostbare gegevens. Daarbij is het absoluut geen ingewikkeld proces! In vele gevallen volstaat het om in de instellingen van de softwaretools die je gebruikt, 2FA in te schakelen en vervolgens de wizard te volgen.

Wil je weten hoe tweestapsverificatie in de praktijk werkt en bij welke bedrijfssoftware je het kan toepassen? Plan dan een kennismakingscall met ons team van IT heroes en we helpen je graag op weg.

Scroll naar boven