omgaan met datalekken

Klantgegevens optimaal beschermen? Deze 7 IT security maatregelen helpen datalekken te voorkomen

Data is de nieuwe valuta, en daardoor is de bescherming van je bedrijfsdata, waaronder ook klantgegevens vallen, belangrijker dan ooit. Vlaamse kmo’s zetten dikwijls wel in op moderne IT-apparatuur, maar de proactieve opvolging om datalekken te voorkomen vertoont in de meeste audits die wij uitvoeren heel wat gaten. Met de zeven IT security maatregelen in deze blog geven we je alvast een aantal handvaten om je bedrijf te beschermen tegen hacking en datalekken.

omgaan met datalekken

Waarom is de bescherming van klantgegevens zo belangrijk?

De beveiliging van klantgegevens is niet alleen een ethische verantwoordelijkheid van je bedrijf, sinds de invoering van de General Data Protection Regulation (GDPR), is het ook een wettelijke verplichting. Deze Europese wetgeving legt strenge regels op voor het verzamelen, opslaan en verwerken van persoonlijke gegevens. Een datalek kan zo leiden tot zware boetes, juridische procedures en stevige schade aan je bedrijfsreputatie. Daarnaast verliezen klanten mogelijk het vertrouwen in je zaak als hun gegevens niet veilig zijn, wat kan resulteren in omzetverlies en een afname van marktaandeel. En dat wil je toch niet laten gebeuren?

Helaas zijn er in België al veel incidenten bekend gemaakt waarin klantgegevens buit werden gemaakt doordat er onvoldoende proactieve maatregelen werden genomen. Denk bijvoorbeeld aan de cyberaanval op Limburg.net, waarbij er talloze persoonsgegevens werden gestolen. Of aan de Antwerpse stad Mortsel dat het slachtoffer werd van een cyberaanval, waardoor ook hier persoonlijke gegevens van burgers werden gelekt. Ook in het kmo-landschap komen soortgelijke incidenten dagelijks voor. Ze benadrukken het belang van solide IT security maatregelen zodat datalekken kunnen voorkomen worden.

Zeven cruciale IT security maatregelen om datalekken te voorkomen

Bij Datalink willen we de cybersecurity maturiteit in het Vlaamse kmo-landschap sterk verhogen. Deze zeven IT security maatregelen zijn voor ons essentieel om te implementeren en zo datalekken te voorkomen.

1. Gegevensencryptie

Zorg ervoor dat gegevens, zowel tijdens de opslag als tijdens de overdracht, versleuteld of geëncrypteerd zijn. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor onbevoegden om de gegevens te kunnen lezen, zelfs als ze erin slagen om een systeem binnen te dringen.

2. Strikte toegangscontrole

Implementeer een strikte toegangscontrole om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde medewerkers toegang hebben tot (klant-)gegevens. Denk aan fysieke toegangen tot systemen, maar ook een strikt wachtwoordenbeleid, multi-factor authenticatie en het regelmatig controleren en beheren van gebruikersrechten. Beperk de toegang tot informatie tot alleen de personen die deze toegang nodig hebben om hun job uit te voeren. Zo voorkom je ongeautoriseerde toegang en verklein je de kans dat inloggegevens worden gestolen of gekraakt.

3. Updatebeleid en patchbeleid

Verouderde software is een van de meest voorkomende ingangen voor hackers. Zorg voor een up-to-date beveiligingsinfrastructuur met firewalls, antivirussoftware en intrusion detection & prevention systems (IDS/IPS) om potentiële aanvallen te detecteren en af te weren. Implementeer ook een patchbeleid om bekende beveiligingslekken snel te verhelpen en voorkomen.

4. Proactieve monitoring en detectie

Implementeer proactieve monitoring om verdachte activiteiten snel te detecteren. Denk aan ongebruikelijke datastromen of inbraakpogingen, waardoor je snel kunt ingrijpen voordat er schade wordt toegebracht.

5. Back-ups en herstelplannen

Dat regelmatige back-ups van je bedrijfsgegevens essentieel zijn, is waarschijnlijk niet nieuw. Maar worden je back-ups ook geregeld getest? Zorg ervoor dat er een herstelplan bestaat en implementeer een routine voor het testen en recoveren van back-ups.

6. Awarenesstraining

De menselijke factor blijft een van de zwakste schakels in IT-beveiliging. Door cybersecurity awarenesstrainingen aan te bieden, en test-phishingmails rond te sturen, houd je je team scherp in het herkennen van phishing-pogingen en de veilige omgang met gegevens.

7. Policies en procedures

Stel een duidelijk beleid op voor het omgaan met datalekken, inclusief de procedures voor het melden, onderzoeken en herstellen van incidenten. Specificeer de verantwoordelijkheden van medewerkers en management bij het omgaan met datalekken en zorg ervoor dat alle relevante stakeholders op de hoogte zijn van dit beleid.

Daarnaast zijn een privacybeleid en een IT veiligheidsbeleid belangrijke documenten die je medewerkers een afsprakenkader bieden over de omgang met (persoonlijke) gegevens.

Wat als er toch een datalek plaatsvindt?

Hoewel je veel maatregelen kunt nemen om een datalek te voorkomen, kan het toch voorvallen dat er een inbraak in je netwerk plaatsvindt. Op zo’n moment is het belangrijk om de oorzaak van het datalek te identificeren en isoleren, de toegang tot de getroffen systemen en gegevens te beperken, indien nodig melding te maken aan de autoriteiten en betrokkenen, en het herstel in te zetten. Tenslotte implementeer je aanvullende controlemechanismen en beveiligingsmaatregelen om een toekomstig datalek te vermijden.

Het belang van proactief handelen

De gevolgen van een gegevenslek gaan veel verder dan een technische interventie. Niet alleen kan de productie stilvallen en de omzet hieronder lijden, ook de reputatieschade en kostprijs van de herstelling zijn niet te onderschatten. Daarom promoten we de proactieve implementatie van beveiligingsmaatregelen, policies en procedures die hun investering meer dan waard zijn.

Benieuwd naar hoe het gesteld is met de cyberveiligheid van jouw bedrijf?

Stuur een e-mail voor een kennismakingsgesprek, en we staan graag klaar voor een antwoord op je vragen.

Danny, Netwerkarchitect & DPO Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven