Datalekken en cyberaanvallen blijven een actueel probleem. Recent nog werden gevoelige gegevens van Belgische controleartsen mogelijk gelekt na een datahack. Dergelijke incidenten onderstrepen hoe kwetsbaar zelfs de meest vertrouwde sectoren kunnen zijn. Een ander voorbeeld is het datalek waarbij gegevens van Belfius-, en DVV-klanten buit gemaakt werden, waarbij een leverancier data in handen had die hij niet langer mocht bezitten. Dit illustreert hoe foutieve procedures en zwakke beveiligingsmaatregelen een reële bedreiging vormen voor de veiligheid van thans zeer kostbare bedrijfsdata.
Deze incidenten zijn niet alleen zorgwekkend voor grote bedrijven, maar ook voor kmo’s, die vaak minder middelen hebben om uitgebreide cybersecuritymaatregelen te implementeren. Het is daarom essentieel dat ook jij, als kmo-ondernemer, je afvraagt: Hoe kwetsbaar is mijn bedrijf voor een datalek?
De gevolgen van een datalek
Een datalek kan enorme gevolgen hebben, zoals financiële schade, reputatieverlies, juridische complicaties en boetes. Bij de recente hack op gegevens van Belgische controleartsen bestaat de kans dat gevoelige medische dossiers in verkeerde handen vallen, wat naast de privacy-implicaties ook kan leiden tot vertrouwensverlies bij jouw cliënten. In het geval van Belfius en DVV was het probleem te wijten aan een externe leverancier die onrechtmatig toegang had tot verouderde gegevens. Dit toont aan hoe belangrijk het is om ook de partners en leveranciers van jouw bedrijf grondig te controleren.
Als kmo-ondernemer moet je beseffen dat elk bedrijf, ongeacht de omvang, een potentieel doelwit is. Hackers richten zich steeds vaker op kleine en middelgrote ondernemingen, omdat deze vaak zwakkere beveiligingen hebben dan grote organisaties. Maar hoe weet je of jouw bedrijf risico loopt?
Datalekken voorkomen: 6 kritische vragen
Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om te achterhalen of jouw kmo kwetsbaar is voor een datalek:
1. Heb ik een up-to-date cybersecuritybeleid?
De basis van een goede verdediging begint met een sterk, goed gedocumenteerd cybersecuritybeleid. Dit beleid moet regelmatig worden bijgewerkt om rekening te houden met nieuwe bedreigingen en veranderingen binnen jouw bedrijf. Wanneer werd jouw IT-veiligheidsbeleid voor het laatst herzien? Zorgt het ervoor dat al jouw werknemers weten hoe ze veilig met bedrijfsdata moeten omgaan? En wordt het beleid ook getoetst in de praktijk?
2. Hoe consequent worden software en systemen geüpdatet?
Verouderde software kan een makkelijke toegangspoort zijn voor hackers. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken. Controleer of jouw systemen altijd de laatste updates draaien en of je regelmatig je netwerken en apparaten controleert op zwakke plekken. Je kunt hiervoor een overeenkomst afsluiten met een IT-partner, maar zelf regelmatig een test uitvoeren is ook belangrijk.
3. Wie heeft er toegang tot mijn gevoelige gegevens?
Het is belangrijk om de toegang tot gevoelige gegevens goed af te bakenen en regelmatig te controleren. Heb je duidelijk in kaart wie binnen (en buiten) jouw organisatie toegang heeft tot welke data? Worden oude gegevens correct verwijderd of veilig gearchiveerd?
4. Werk ik met betrouwbare partners en leveranciers?
Cyberaanvallen vinden niet altijd rechtstreeks plaats via jouw bedrijf. Soms worden partners en leveranciers als zwakke schakel gebruikt om toegang te krijgen tot jouw systemen. Evalueer regelmatig de beveiligingspraktijken van jouw leveranciers en zorg ervoor dat ze alleen toegang hebben tot de data die ze echt nodig hebben. Vraag ook naar hun beveiligingsmaatregelen zodat je weet hoe jouw data beschermd wordt.
5. Ben ik voorbereid op een cyberaanval?
Veel ondernemers denken dat een hack hen nooit zal overkomen, tot het te laat is. Heb je een plan klaarstaan voor het geval jouw kmo slachtoffer wordt van een cyberaanval? Zijn er GDPR-procedures en herstelprocedures uitgewerkt voor het geval dat er een inbreuk plaatsvindt?
6. Hoe goed zijn mijn medewerkers getraind in cybersecurity?
Medewerkers vormen vaak de eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Zijn jouw werknemers op de hoogte van de laatste phishing-technieken en andere cyberbedreigingen? Regelmatige trainingen kunnen helpen om hen alert te houden en zo onbedoelde fouten te voorkomen die tot een datalek kunnen leiden.
De kans op een datalek verkleinen
De vele hacks, ook in België, zijn een duidelijk signaal dat alle bedrijven kwetsbaar kunnen zijn. Door de juiste vragen te stellen en proactief maatregelen te nemen, kun je de kans op een datalek aanzienlijk verkleinen. Wil je nog een stap verder gaan? Ons IT-team bij Datalink staat je graag bij met een grondige IT & Cybersecurity audit.