Waarom is het belangrijk om updates uit te voeren?

Herken je dit? Het is maandagochtend, je start aan je nieuwe werkweek en daar gebeurt het! Je computer of laptop wilt updates uitvoeren. Noooooooooo! Snel wegklikken die melding want je kan dat oponthoud wel missen aan de start van wat een productieve dag moet worden. Maar is dit wel zo verstandig? Het antwoord op deze vraag is simpel: nee 🙂 Maar waarom updates uitvoeren nu juist zo belangrijk is? Dat lees je in deze blog.

Wat is een update?

We beginnen bij het begin. Wat is een update eigenlijk? Wel, het gaat over het actueel en dus “up-to-date” houden van je IT-apparatuur. Hierbij gaat het dus niet enkel over het toestel waar je op werkt. Denk ook aan je webbrowser, je programma’s, je servers, je smartphone, je routers, je printers en je bedrijfswebsite.

Welke soorten updates bestaan er?

Er bestaan ruwweg twee soorten updates: functionaliteitsupdates en beveiligingsupdates. Het is voor de eindgebruiker niet altijd duidelijk over welk type update het gaat wanneer een melding verschijnt. Daarom leg ik het verschil even uit.

Functionaliteitsupdates zorgen ervoor dat je toestel (of softwareprogramma) stabieler of beter werkt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe betaalmogelijkheden in een webshop, of verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid die worden toegevoegd. Zulke updates zijn meestal niet zo dringend.

Beveiligingsupdates daarentegen kunnen best zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd. Vaak wordt een beveiligingsupdate ook wel een security patch genoemd. Dit soort updates worden de wereld in gestuurd om de beveiliging van je software, website of toestel te optimaliseren. Ook wanneer de aanbieder een kwetsbaarheid (ook wel exploit genoemd) ontdekt, zal deze een update pushen naar gebruikers om de veiligheid terug op punt te stellen. Het is daarom aangeraden om updates uit te voeren wanneer deze zich aanbieden. Op die manier ben je steeds zeker van een veilige werking.

Waarom is het zo belangrijk om software en toestellen te gaan updaten?

Updaten is belangrijk om verschillende redenen. Eerst en vooral bevordert het de cyberveiligheid van je bedrijf: zwakke plekken worden geëlimineerd. Cybercriminelen zijn immers erg clever en gaan actief op zoek naar de achterpoortjes of kwetsbaarheden in programma’s en apparaten. Zo bestaat de kans dat zij malware installeren die jouw data wist of versleutelt. Ook zoeken hackers wegen om antivirussoftware van op afstand uit te schakelen. . Updates onmiddellijk uitvoeren wanneer deze zich aanbieden, geeft je een goede bescherming.

Daarnaast kan je dankzij updates steeds met de nieuwste versie van je software werken en geniet je van nieuwe functionaliteiten.

Tips om je IT-systemen up-to-date te houden

Wil je veiligheidsrisico’s of functionaliteitsproblemen vermijden? Ga dan aan de slag met onderstaande tips:

  • Stel updates nooit uit maar voer ze onmiddellijk uit wanneer je melding krijgt.
  • Zorg ervoor dat de optie ‘updates automatisch uitvoeren’ ingeschakeld staat om geen enkele update te missen.
  • Vraag je IT-partner om je werktoestellen na de werkuren te laten updaten. Zo hoef jij dit niet in de gaten te houden.
  • Sluit een onderhoudsovereenkomst af voor systemen die 24/7 aan het internet hangen zoals je bedrijfswebsite, je webshop en servers.
  • Ook systemen die regelmatig contact maken met het internet dien je up-to-date te houden zoals je e-mailsoftware of je webbrowser.
  • Werk zoveel mogelijk in een gemonitorde omgeving (sluit een overeenkomst voor proactieve monitoring af) of cloudomgeving die goed bijgewerkt wordt.
  • Vermijd het gebruik van verouderde systemen aangezien hier vaak geen (beveiligings)updates meer voor voorzien worden en ook geen ondersteuning meer voor wordt gegeven.
  • Sluit je IT-systemen steeds correct af en herstart ze regelmatig wanneer ze al lange tijd actief zijn. Zo ben je zeker dat alle updates optimaal verwerkt zijn. Dit geldt trouwens ook voor je tablet en smartphone.

Even afstemmen over het updatebeleid in jouw bedrijf? Contacteer onze IT Heroes. Ze helpen je graag verder!

Scroll naar boven