Het afgelopen jaar werd 11,8 procent van de bedrijven in Vlaanderen slachtoffer van een cyberaanval. Dat blijkt uit een nulmeting die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) liet uitvoeren. Ze maakt om die reden nu meer geld vrij voor steunmaatregelen voor bedrijven die willen inzetten op het verhogen van de cybersecurity maturiteit in hun onderneming. Hoe jij kan meegenieten van de verhoogde kmo portefeuille subsidie voor cybersecurity diensten, lees je in deze blog.
Belgische bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van cybercriminelen
Een FBI-rapport uit 2019 toont aan dat ons land het zesde meest kwetsbare land voor cybercriminaliteit is. In 2019 werd zo maar liefst 71 procent van de Belgische bedrijven het slachtoffer van een cyberincident. En cybercrime blijft alleen maar toenemen, zeker nu medewerkers ook meer en meer van thuis uit werken. In oktober 2021 detecteerde Kaspersky op enkele maanden tijd zo’n 2.778.413 verschillende cyberaanvallen in België. En het zijn lang niet alleen de ‘grote spelers’ die hierdoor getroffen worden.
Kleine bedrijven als ideale doelwit
We stellen vast dat kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker bewust als doelwit uitgekozen worden. De reden is simpel te verklaren: kleine bedrijven wapenen zich nog steeds veel te weinig tegen cyberaanvallen maar beschikken toch over voldoende middelen om losgeld te betalen. Dit maakt hen het ideale slachtoffer voor hackers en andere cybercriminelen met alle gevolgen van dien. Om situaties zoals stilliggende productie, datalekken en imagoschade te vermijden, heeft de overheid beslist om de subsidie van de kmo-portefeuille voor het domein cybersecurity te verhogen van 30% tot 45% voor kleine bedrijven en van 20% tot 35% voor middelgrote ondernemingen.
Cybersecurity voor bedrijven is van cruciaal belang
Veel ondernemers denken dat de cyberveiligheid in hun bedrijf wel goed zit. Of dat het een ver-van-hun bed show is en enkel relevant is voor grote organisaties. Helaas merken wij in de praktijk dat dit allesbehalve zo is. Cybersecurity gaat veel verder dan een virusscanner voorzien op je toestellen en regelmatig updates uitvoeren. Een cyberveiligheidsbeleid voorzie je in de volgende gebieden:
- De lokale IT infrastructuur (bv. computers, printers, servers en andere netwerkapparaten in je bedrijf)
- De off-site IT infrastructuur (bv. apparatuur in extra vestigingen of back-ups op een andere locatie)
- De cloudomgevingen waarin je medewerkers samenwerken
- Thuiswerkomgevingen indien medewerkers vanuit een homeoffice werken
- Je bedrijfswebsite
- Je software, webapplicaties, interne platformen of klantenportaal
- Procedures en werkafspraken
Het is een hele boterham! En voor ondernemers is het soms moeilijk om door de bomen nog hun IT-bos te zien. Het is dan opportuun om je IT uit te besteden aan een IT-partner met kennis. En om actief aan de slag te gaan om het cybersecurity-niveau van je bedrijf op te krikken door middel van opleiding of advies op maat (en nu dus met nog meer subsidie van de kmo-portefeuille).
Een duidelijk overzicht van je IT-infrastructuur dankzij een IT & Cybersecurity audit
Ben je niet zeker of de IT-veiligheid in je kmo goed zit? Dan doe je er goed aan om een ervaren IT-partner in te schakelen en een IT & Cybersecurity audit uit te laten voeren. In 3 stappen zorgt ons team voor een duidelijk overzicht van je digitale tools. Bovendien weet je welke concrete stappen je moet zetten om de cyberveiligheid op punt te zetten.
Stap 1: inventarisatie van de IT infrastructuur
Vaak weten ondernemers niet waar hun zwakke schakels zich bevinden. Soms zijn dat onbeveiligde routers, maar het kan zelfs een camera of printer zijn die criminelen gebruiken om het netwerk binnen te geraken. In deze fase van de audit komen alle overbodige of problematische apparaten en diensten aan het licht. Ons team zorgt voor een volledig helicopterzicht.
Stap 2: analyse van de sterktes, zwaktes, bedreigingen en opportuniteiten
Hierna analyseren we de sterktes, zwaktes, bedreigingen en opportuniteiten die er op gebied van digitale continuïteit en cyberveiligheid plaatsvinden. Ook denken we strategisch mee over hoe digitale tools de groei van je bedrijf beter kunnen ondersteunen. We gaan dus veel verder dan enkel het nakijken van de IT veiligheid.
Stap 3: plannen van de verbeteringen en nodige uitbreidingen
Tenslotte stellen we een concreet actieplan op, inclusief prioriteiten. Dit kan uitgevoerd worden door onze IT engineers, of kan je overmaken aan een interne of externe IT’er.
45% subsidie via de kmo-portefeuille voor cybersecurity advies en opleiding
Ben jij klaar om de cyberveiligheid in je onderneming naar een hoger niveau te tillen? Dan kan je nu genieten van 45% subsidie via de kmo-portefeuille voor cybersecurity advies en opleiding. Meer weten over deze dienstverlening? Bel 011 960 870 of gebruik het onderstaande formulier om je contactgegevens aan ons over te maken. Ons team staat met veel plezier voor je klaar!