In een wereld waarin cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het cruciaal om je ook te blijven beschermen met de nieuwste technologieën. Gelukkig evolueert de wereld van cybersecurity ook aanzienlijk. Met zero-trust beveiliging, een methode die traditionele beveiligingspraktijken transformeert, worden cloudomgevingen, hybride werkplekken en thuiswerkomgevingen nog veel veiliger. In deze blog lees je hoe het zero trust beveiligingsmodel helpt om de cyberveiligheid van je bedrijf te versterken.
FIDO2: exit wachtwoorden
Zero trust beveiliging maakt gebruik van FIDO2 (Fast Identity Online). Kort gezegd betekent dit dat het systeem gebruikers valideert op basis van unieke gegevens. Dit kunnen vingerafdrukken zijn of dongles, wat het voor kwaadwillenden een pak moeilijker maakt om toegang te verkrijgen. Hierdoor behoren wachtwoorden ineens ook tot het verleden.
Next level multifactor authenticatie (MFA)
Dit Zero-Trust systeem tilt multifactor authenticatie (MFA) naar een hoger niveau. Gebruikers kunnen zich snel en gemakkelijk verifiëren via handige pushmeldingen tijdens hun login-proces. De applicatie die bij het zero-trust systeem hoort, biedt geavanceerde mogelijkheden voor wachtwoordloze aanmeldingen.
Veelzijdige beveiliging
Een van de sterke punten van dit systeem is de veelzijdige beveiliging die het biedt. Het beschermt een breed scala aan tools en diensten, waaronder externe toegang tot servers, maar ook toegang tot webapplicaties zoals MS365, Google Workplace, … Het kan worden geconfigureerd op basis van de tools van jouw bedrijf.
Vlotte implementatie
De implementatie van zero-trust beveiliging is snel en gebruiksvriendelijk. Een centraal systeem wordt opgezet van op afstand, en gebruikers ontvangen een uitnodiging om toegang te nemen tot het portaal. Dit betekent dat ze hun gegevens slechts één keer hoeven in te voeren, in plaats van bij elke nieuwe dienst. Maakt de organisatie gebruik van een nieuwe dienst, dan wordt die toegevoegd aan het portaal en zullen gebruikers vanzelf ook toegang krijgen via hun profiel.
Zero-trust strategie
Een kenmerkende eigenschap van dit zero-trust systeem is de zero-trust-strategie, waarbij elke aanmelding standaard als verdacht wordt beschouwd, zelfs wanneer deze afkomstig is van bekende netwerken. Deze benadering is er om gebruikers te beschermen tegen phishing, malware, credential theft, externe toegang en BYOD (Bring Your Own Device) bedreigingen. Enkel wanneer via de zero-trust-tool een verificatie gebeurt, is de toegang toegestaan.
In een tijdperk waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, biedt zero-trust beveiliging een verfrissende en krachtige benadering om je bedrijf te beschermen tegen online gevaren. Door afscheid te nemen van wachtwoorden en te vertrouwen op unieke gegevens, biedt deze benadering een veiligere manier om de digitale continuïteit en cybersecurity maturiteit van je organisatie te versterken.
Benieuwd hoe zero-trust beveiliging werkt en hoe het jouw bedrijf kan helpen?
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en advies over het implementeren van deze innovatieve cybersecurity-tool.