Phishing-aanvallen op kmo’s: Hoe herken je valse e-mails en voorkom je fraude?

Phishing-aanvallen op kmo’s: Hoe herken je valse e-mails en voorkom je fraude?

Hoewel cybercriminaliteit steeds geraffineerder wordt, blijven phishing-aanvallen één van de meest voorkomende methoden om bedrijven, inclusief kmo’s, te misleiden en gevoelige informatie te stelen. Phishing-aanvallen zijn pogingen om via valse e-mails toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, bankinformatie of inloggegevens. Het herkennen van deze valse berichten is dan ook cruciaal belang om je kmo te beschermen tegen financiële schade en reputatieverlies.

In deze blog help ik je op weg om signalen te leren herkennen van valse e-mails, en vertel ik je welke stappen je kunt nemen wanneer er toch geklikt werd op een phishing-mail.

Phishing-aanvallen op kmo’s: Hoe herken je valse e-mails en voorkom je fraude?

Wat is phishing en waarom zijn kmo’s doelwit?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen zich voordoen als betrouwbare instanties zoals banken, leveranciers, koerierdiensten of zelfs collega’s om je te misleiden tot het delen van vertrouwelijke informatie of het klikken op schadelijke links. Kmo’s worden vaak gezien als gemakkelijke doelwitten omdat ze niet altijd dezelfde beveiligingssystemen (waaronder proactieve phishing-detectie) hebben als grotere bedrijven. Hackers weten dat kmo’s vaak minder middelen en tijd besteden aan cybersecurity, waardoor de kans groter is dat een phishing-aanval succesvol is.

Hoe herken je een phishing-e-mail?

Het herkennen van phishing-e-mails kan lastig zijn omdat cybercriminelen steeds professioneler te werk gaan. Toch zijn er enkele duidelijke signalen die je kunnen helpen om een verdachte e-mail te identificeren.

1. Geen persoonlijke aanhef

Phishing-e-mails beginnen vaak met een algemene begroeting zoals “Beste klant” of “Geachte heer/mevrouw” in plaats van je naam. Officiële instellingen en zakelijke contacten gebruiken meestal persoonlijke aanspreekvormen. Let op: dit is niet altijd het geval.

2. Vreemde e-mailadressen

Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Hoewel de naam van de afzender er legitiem kan uitzien, kan het daadwerkelijke e-mailadres verdacht zijn. Vaak gebruiken hackers e-mailadressen die sterk lijken op die van officiële instanties, maar met kleine afwijkingen zoals spelfouten of een andere domeinnaam.

3. Urgentie of dreiging

Phishing-e-mails bevatten vaak een gevoel van urgentie, zoals “Bevestig uw identiteit om de toegang tot uw account niet te verliezen” of “Uw betaling is mislukt, klik hier om het te corrigeren”. Deze tactiek speelt in op je angst en tijdsdruk, waardoor je sneller geneigd bent te klikken zonder goed na te denken.

4. Onverwachte bijlagen of links

Wees altijd voorzichtig met bijlagen of links in e-mails waar je niet om gevraagd hebt, vooral als je de afzender niet vertrouwt. Door te klikken op een schadelijke link kun je ongemerkt malware downloaden of naar een nepwebsite worden geleid waar je gevraagd wordt om vertrouwelijke informatie in te voeren.

5. Taal- en grammaticafouten

Hoewel phishing-e-mails steeds beter worden in het nabootsen van officiële communicatie, bevatten ze vaak nog steeds spelfouten, slechte zinsstructuren of onlogisch taalgebruik. Professionele bedrijven sturen meestal foutloze e-mails, dus dergelijke fouten kunnen een waarschuwingssignaal zijn.

6. Ongebruikelijke verzoeken

Een veelvoorkomend kenmerk van phishing-e-mails is een ongebruikelijk verzoek, zoals het delen van inloggegevens of financiële informatie. Vertrouwde organisaties zullen je nooit vragen om gevoelige informatie via e-mail te delen. Twijfel je, neem dan contact op met de afzender via een ander kanaal om te verifiëren of het verzoek echt is.

Wat kun je doen om phishing te voorkomen?

Hoewel je niet volledig kunt voorkomen dat phishing-e-mails je inbox bereiken, kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen de kans verkleinen dat ze schade aanrichten.

1. Train je medewerkers

Zorg ervoor dat iedereen in je kmo op de hoogte is van de gevaren van phishing en dat iedereen weet hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen. Regelmatige trainingen en updates kunnen helpen om iedereen scherp en alert te houden. Je kunt ook een sensibiliseringsposter ophangen in de refter.

2. Gebruik e-mailbeveiligingstools

Er zijn verschillende e-mailbeveiligingsoplossingen beschikbaar die verdachte berichten automatisch kunnen filteren en blokkeren. Denk aan spamfilters en antiphishingsoftware die verdachte links of bijlagen controleren voordat ze bij jou of je medewerkers terechtkomen.

3. Implementeer multi-factor authenticatie (MFA)

Zelfs als iemand per ongeluk zijn inloggegevens deelt door te reageren op een phishing-aanval, kan multi-factor authenticatie (MFA) voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je systemen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door te vragen om een tweede verificatiestap, zoals een code die naar een mobiele telefoon wordt gestuurd.

4. Verifieer altijd via een ander kanaal

Als je een e-mail ontvangt die er verdacht uitziet, maar afkomstig lijkt te zijn van een betrouwbare bron, neem dan contact op met die persoon of organisatie via een ander kanaal (zoals telefonisch) om het verzoek te verifiëren. Dit eenvoudige stappen kan veel schade voorkomen.

Wat te doen als je slachtoffer bent van phishing?

Als je toch slachtoffer bent geworden van phishing, is het belangrijk om snel te handelen:

  • Meld de aanval intern, zodat iedereen op de hoogte is en alert kan zijn over mogelijke gevolgen.
  • Voer de procedures uit die in het IT veiligheidsbeleid en herstelplan zijn opgenomen.
  • Informeer de instanties en betrokkenen als er belangrijke informatie is gelekt, laat verdachte transacties blokkeren door de bank, doe aangifte bij de politie en meld de aanval bij de Computer Emergency Response Team (CERT) van België.

Beter voorkomen dan genezen

Phishing-aanvallen vormen een reëel risico voor kmo’s, maar door alert te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op een succesvolle aanval sterk verkleinen. Door je medewerkers te trainen, e-mailbeveiliging te implementeren en verdachte e-mails te herkennen, kun je je bedrijf beter beschermen tegen deze vorm van fraude.

Wil je je kmo verder beschermen tegen cyberaanvallen?

Ons team bij Datalink staat voor je klaar met cybersecurity-audits en diensten om je bedrijf optimaal te beveiligen.

Omer, sysadmin Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven