Hoeveel kost een hack gemiddeld

Hoeveel kost een hack in een kmo?

Cybercrime is big business

Dat cybercriminialiteit big business is, spreekt voor zich. Dagelijks komen er berichten in de media over hackings, ransomware aanvallen, CEO fraude en phishing. Mede dankzij de thuiswerkverplichting door COVID-19 zagen cybercriminelen hun kans schoon om nog actiever hun slag te slaan. Ook werden ransomware-as-a-service aanvallen steeds populairder. Deze soort malware stelt amateurs met weinig technische kennis in staat om ransomware aanvallen uit te voeren door kant en klare tools aan te kopen. In ons eBook over cybersecurity lees je trouwens meer over de meest voorkomende dreigingen, en hoe je ze proactief kan voorkomen.

“Maar wat is nu de kans dat juist mijn kmo gehackt wordt?” Dat is een vraag die vrij frequent naar voren komt wanneer ik collega-ondernemers wijs op de pijnpunten binnen hun IT infrastructuur. Recent onderzoek van Hiscox wijst uit dat in het jaar 2020 maar liefst 42% (!!) van de ondervraagde Belgische kmo’s getroffen werd door een cyberaanval. En dat zo’n aanval gepaard ging met gemiddeld 10.000 euro aan kosten. Het hoogst betaalde bedrag in ons land was onder de bevraagden 496.323 euro (bron: IT Daily).

Directe kost van een hack

We denken bij de financiële gevolgen van een hack vooral aan het losgeld dat hackers vragen in ruil voor onze versleutelde data. 49 procent van de getroffen Belgische bedrijven blijkt dit losgeld ook werkelijk aan de cybercriminelen te betalen. Dit is erg zorgwekkend aangezien deze bedragen enorm kunnen oplopen en er bovendien geen garantie bestaat dat je je kostbare data ook daadwerkelijk terug krijgt.

Losgeld is de directe kost die gepaard gaat met cyberaanvallen. Veel ondernemers denken dat daarmee de kous af is. Maar helaas blijft het daar niet bij. Er komen immers ook heel wat indirecte kosten bij kijken.

“Hoeveel kost zo’n hack dan precies?” hoor ik je vragen. Verder in dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je financiële risico wanneer je onvoldoende investeert in cyberveiligheid.

Indirecte kosten bij gehackte kmo’s

Naast de financiële schade opgelopen door een betaling van losgeld zijn er nog heel wat indirecte kosten waar je rekening mee moet houden. Hier staan organisaties vaak niet bij stil. Het zijn thans vooral deze kosten die een verregaande impact zullen hebben op de afdelingen van je organisatie.

Ik denk zo aan:

Personeelskosten

Ook wanneer werknemers niet (productief) aan de slag kunnen gaan, dienen ze betaald te worden. Deze kosten blijven dus lopen wanneer je kmo getroffen wordt door hacking, zonder dat hier prestaties tegenover staan.

Operationele kosten

Alle kosten om je bedrijf te runnen zoals nutsvoorzieningen, de huur- of afbetalingskosten van de showroom en afschrijvingen van machines en bedrijfswagens dienen nog steeds betaald te worden.

Verloren omzet

Wanneer je bedrijf volledig plat ligt of slechts gedeeltelijk operationeel is, zal je als organisatie een pak omzetverlies ervaren. Dit kan in veel gevallen desastreuze gevolgen hebben.

Reputatieschade

Iedereen heeft gehoord van Asco uit Zaventem of  Picanol uit Ieper die de voorbije jaren in de media voorbij kwamen na gehackt te worden. Na een hacking loopt je bedrijf vaak verregaande reputatieschade op waardoor leads sneller zullen afhaken of klanten je expertise en professionaliteit sneller in twijfel zullen trekken. Bovendien komt de berichtgeving uit persberichten in zoekmachines terecht en komt ze extra in het oog van potentiële nieuwe klanten.

Verlies van klanten

Getroffen worden door cybercrime kan ervoor zorgen dat je klantenbestand uitgedund wordt wanneer je klanten zich niet meer veilig en comfortabel voelen bij een samenwerking met jouw bedrijf.

Financiële sancties

Ook mag je niet uit het oog verliezen dat je risico loopt op financiële sancties en dit zowel vanuit de hoek van je klanten als vanuit de overheid. Klanten kunnen bijvoorbeeld schadeclaims indienen omdat er niet zorgvuldig werd omgegaan met hun gegevens. Heb je je bedrijfsvoering niet afgestemd op de Europese regelgeving, en komt er een klacht of vindt er een ernstig datalek plaats? Dan kan de overheid daarnaast stevige GDPR-boeten uitschrijven die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van je jaarlijkse wereldwijde omzet. Zo ontving de juridische website jubel.be eind 2019 een boete van 15.000 euro van de GBA voor een manklopend cookiebeleid en kreeg ook Proximus vorig jaar een recordboete van 50.000 euro voorgeschoteld voor een belangenconflict bij hun DPO.

Dataverlies

En dan hebben we het nog niet gehad over alle kostbare data die mogelijk verloren is gegaan tijdens de hacking of die nog versleuteld is door de cybercriminelen. Ook dit kost je onderneming geld. Denk aan de ontelbare werkuren van de medewerkers, klantenbestanden en projecten die volledig overgedaan moeten worden. Het is de nachtmerrie van elke ondernemer.

Herstelkosten IT infrastructuur

En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die nodig zijn om je bedrijfsinfrastructuur te optimaliseren en veilig te stellen tegen toekomstige aanvallen. Hiscrox gaf in haar onderzoek aan dat van de getroffen Belgische bedrijven 69 procent twee of meerdere keren getroffen werd door hacking. Je blijft dus zelfs na een eerste hack nog steeds gevaar lopen op nieuwe cyberaanvallen aangezien je organisatie geseind kan zijn in de hackerscommunity. Om je IT infrastructuur op punt te laten stellen, doe je best beroep op een gecertificeerd DPO en cybersecurity-specialist die jouw kmo kan doorlichten. Van daaruit kan bepaald worden wat nodig is om jouw organisatie hacking-proof te maken.

Is jouw kmo optimaal beveiligd tegen hacking?

Hoe goed is jouw onderneming beschermd tegen cybercriminaliteit zoals ransomware, hacking en phishing? Meer nog, wat kost het je organisatie per dag wanneer je alle directe en indirecte kosten samentelt? Stel je eens voor dat je een week niet meer operationeel kan zijn. De gevolgen zijn immens.

We weten dat voorkomen ook hier beter is dan genezen. Weet ook dat een IT & Cybersecurity Audit slechts een fractie kost van het losgeld dat hackers gewoonlijk vragen.

Maak ook jij van cyberveiligheid een top-prioriteit?

We helpen je graag verder. Stuur ons een bericht voor een vrijblijvende kennismaking, of boek een proactieve quick scan.

Scroll naar boven