Wanneer is een API-koppeling interessant?

In de meeste bedrijven worden verschillende softwaretoepassingen en tools gebruikt. De financiële afdeling gebruikt een boekhoudsoftware, terwijl de productieafdeling productiebeheersoftware gebruikt. Dan is er nog interne communicatiesoftware en een tool waarin de website wordt gebouwd. Al deze tools bevatten waardevolle gegevens, maar hoe breng je ze samen om een overkoepelend beeld te krijgen? Dit is waar API-koppelingen in het spel komen. In deze blogpost vertel ik je wanneer een API-koppeling interessant kan zijn.

Wat is de betekenis van een API?

API staat voor Application Programming Interface, en vormt een brug tussen verschillende systemen. Het zorgt ervoor dat verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Dit biedt heel wat voordelen voor bedrijven, omdat je hierdoor efficiënter kan werken en minder tijd kwijt bent aan handmatige taken zoals het manueel overbrengen van offerte-aanvragen naar een CRM-, of ERP-systeem.

Wat kan je connecteren met een API?

Er zijn heel wat mogelijkheden als het gaat om het connecteren van verschillende systemen via een API. Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van API-connecties die wij binnen Datalink hebben voorzien voor onze klanten.

API koppeling met Companyweb

Als het belangrijk voor je is om financiële cijfers met betrekking tot de gezondheid van je klanten en leveranciers te gebruiken in je bedrijfsvoering, kan het interessant zijn om je software te connecteren met Companyweb. Dit is een databank met gegevens van alle Belgische bedrijven. Voor Ingentia Advocaten maakten we een connectie tussen Companyweb en Winvoice waardoor zij een automatische gezondheidscheck kunnen laten uitvoeren op het btw-nummer van een debiteur alvorens een invorderingsdossier op te starten.

API koppeling met Exact Online

Exact Online is een populair softwarepakket voor o.a. boekhouding, facturatie, urenregistraties en project management. Door je bijvoorbeeld je webshop te connecteren met Exact Online kan je bestellingen automatisch inladen in je boekhoudsysteem. Dit bespaart je heel wat tijd en verkleint de kans op fouten.

API koppeling met AFAS

AFAS is een all-in-one softwarepakket voor HR, CRM, projectmanagement en boekhouding. Via een API maakten wij een koppeling tussen AFAS en een online klantenportaal op maat. In het klantenportaal geven klanten zelf de nodige gegevens door van hun project, wordt er door het systeem een calculatie en offerte gemaakt en kan de klant meteen een order bevestigen.

API koppeling met Mollie

Mollie is een betaalprovider waarmee je online betalingen kan ontvangen. Handig om te koppelen aan je webshop of aan je boekhoudpakket (zodat uitgaande facturen via een link of een QR-code betaald kunnen worden).

API koppeling met jouw software?

Als je als bedrijf een eigen softwarepakket hebt laten ontwikkelen, kan het interessant zijn om via een API-koppeling andere tools eraan te linken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar brengen wel een mooie efficiëntiewinst met zich mee.

Wil je graag een API koppeling laten maken voor jouw softwaretool? Of wil je verschillende softwaretools met elkaar laten verbinden? Kom dan zeker eens praten met onze webninja’s!

Benieuwd welke API’s jouw bedrijf efficiënter kunnen maken?

We staan graag klaar om eens te sparren!

Wouter, senior developer en ethical hacker Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven