Vandaag primeren snelheid en flexibiliteit als het gaat om efficiënt digitaal werken. En dit terwijl we op een steeds grotere variëteit van toestellen en besturingssystemen werken. We verwachten dat onze diensten altijd en overal bereikbaar zijn zodat we kunnen werken waar en wanneer het ons best uitkomt. Zijn klantenservice, reactiesnelheden, teamspirit en/of werkflexibiliteit ook zo belangrijk in jouw organisatie? Dan kan een webapplicatie of online platform een perfecte digitale ondersteuning bieden. In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van webapps!
Wat is een webapp?
Een webapplicatie is software die op een webserver draait en eenvoudig via de browser kan geopend worden. Dankzij een webapp is het dus niet langer nodig om software lokaal op de computer of op de server van het bedrijf te installeren. Webapplicaties kunnen geoptimaliseerd worden om te werken op eender welk apparaat: tablet, desktop en smartphone.
Om de webapplicatie te gebruiken, zijn enkel een moderne browser en een werkende internetverbinding nodig. Hiernaast kan je gebruikers laten inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de applicatie. Wil je een extra beveiligingslaag toevoegen? Dan kan je 2FA oftewel two factor authentication activeren. Indien je kritieke data opslaat, kan de ontwikkelaar kiezen voor encryptie waardoor de gegevens onleesbaar worden gemaakt.
Website versus webapplicatie?
Ik hoor je de vraag al stellen… In hoeverre verschillen webapps nu eigenlijk van traditionele websites? Webapplicaties zijn in principe websites waarin de gebruiker interacties voert met de inhoud, en waarbij de inhoud hierdoor verandert. Bijvoorbeeld: de webapp van Google biedt je de mogelijkheid een zoekmachine te gebruiken of je mailbox te checken. Surfers maken vandaag al vaak gebruik van webapplicaties zonder dat ze het zelf merken. Bovendien kan je stellen dat websites waarvoor je een account voor nodig hebt, ook webapplicaties zijn. Hiertoe behoren o.a. Facebook, Mijn Telenet en Office365. Maar ook je intranet of cloud storage software indien deze via de browser beschikbaar is.
Wanneer is een webapp interessant?
Webapplicaties kunnen sterk uiteenlopende doeleinden hebben. Een bekend soort webapplicatie is een content management systeem oftewel CMS, waarmee je de inhoud van je websites zelf kan beheren. Maar ook CRM-systemen, ordersystemen, online agendabeheer, bookingtools en intranet- en extranetomgevingen behoren tot de categorie van webapplicaties. Je kan in een webapplicatie gegevens uitwisselen met interne en/of externe medewerkers, of met klanten, partners en andere zakelijke contacten. Om je te inspireren, stel ik je graag een aantal van onze maatwerkprojecten voor.
Digitaal platform voor Phi Med
Marijke Wellens van Phi Med schakelde ons team in voor de ontwikkeling van een digitaal portaal om Vlaamse spoedartsen te matchen aan openstaande shifts in ziekenhuizen. De missie van Phi Med? Het tekort aan spoedartsen op spoedafdelingen verhelpen én de work-life balance van de artsen verbeteren doordat ze zelf hun shifts kunnen bepalen. Voor de ontwikkeling van het digitale platform was de administratie van Phi Med erg tijdrovend aangezien de back-office was opgebouwd via Excel-sheets en er veel telefoongesprekken plaatsvonden. Dankzij een digitale webapplicatie op maat kunnen alle betrokken partijen shifts publiceren, shifts aannemen, gewerkte uren indienen en goedkeuren. Door een synchronisatie met Outlook zien artsen hun geaccepteerde shifts automatisch in hun agenda verschijnen. Administratie wordt automatisch afgehandeld tot de debitnota’s toe. En Marijke? Zij kan haar functie als coördinator nu ten volle vervullen!
Boekingstool voor Akkermanshof
Voor Vakantieboerderij Akkermanshof bouwde ons webteam naast de nieuwe website ook een bookingstool op maat. Voorheen werkte zaakvoerder Patrick Weltjens met een online tool om afspraken te beheren maar dit was niet zo efficiënt. Standaardsoftware is immers al snel onvoldoende afgestemd op de bedrijfsprocessen. Datalink zorgde voor een gebruiksvriendelijke boekervaring, zowel voor de surfer als voor de beheerder, dankzij een makkelijk te hanteren tool. Een verblijf kan nu vliegensvlug geboekt worden en het beheer verloopt gecentraliseerd in een overzichtelijk beheerpaneel.
Digitaal portaal voor de VCOV
Voor de VCOV, de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen, ontwikkelden we een digitaal portaal dat gebruiksvriendelijk en makkelijk navigeerbaar is. Via duidelijke menu’s, heldere rubrieken en uitgesproken knoppen vinden ouders en voorzitters van ouderverenigingen snel hun weg naar de nodige informatie. Ook is het voor de VCOV nu mogelijk om statistische gegevens te verzamelen. Datalink zorgde bovendien ook voor een koppeling met CRM en ERP software Microsoft Dynamics waar ouders, leden van ouderverenigingen, voorzitters van verenigingen en medewerkers van de VCOV in opgenomen zijn. Na het inloggen kunnen gebruikers zich zo inschrijven voor evenementen, op polls stemmen en documenten raadplegen en downloaden.
Welke voordelen hebben webapplicaties?
Het ultieme doel van webapplicaties is het persoonlijke en/of professionele leven van de gebruiker vergemakkelijken. Het is dan ook geen verrassing dat ze een heleboel voordelen met zich kunnen meebrengen zoals:
- Werken in de browser zonder dat er software moet geïnstalleerd worden op de computer;
- Automatische back-ups van de data in de cloud;
- Toegankelijkheid doordat je ze kan openen zolang een werktoestel bij de hand hebt en over een werkende internetverbinding beschikt;
- Flexibiliteit om ze te koppelen aan andere websites of webservices door integraties, plugins of API’s;
- Platform-onafhankelijkheid waardoor ze kunnen werken op Mac, PC en Linux alsook op mobiele apparaten wanneer de ontwikkelaar dit voorziet;
- Uitbreidbaar met nieuwe functionaliteiten wanneer er een modulaire opbouw wordt gehanteerd. Zo kan je webapplicatie steeds meegroeien met jouw organisatie en waar nodig bijgestuurd worden.
Waarom als organisatie kiezen voor een webapplicatie?
Kort samengevat is een webapplicatie een must-have in één of meerdere van deze situaties:
- Je bent op zoek naar een snelle en performante softwaretool?
- Je wilt op elk apparaat toegang hebben tot je applicatie of data?
- Je bent op zoek naar een oplossing die gemakkelijk uit te breiden is?
- Je wilt niet afhankelijk zijn van één bepaald platform zoals PC, Mac of Linux?
- Je bent op zoek naar een oplossing die kan meegroeien?
- Je wilt de klantbeleving versterken via een online portaal?
- Je wilt de teambeleving versterken via een digitaal portaal?
- Je wilt een platform bouwen om een omslachtig probleem eenvoudiger te maken?
- Je hebt geen pap gegeten van het installeren van software en het uitvoeren van updates?
- Je wilt je data veilig opslaan in de cloud en fysieke schijfruimte besparen?
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ben je benieuwd of een webapplicatie ook voor jouw workflow interessant kan zijn? Stel je vraag en we helpen je graag!