Met alle berichten die de laatste maanden steeds vaker in de media verschijnen over phishing, CEO-fraude, hackings en datalekken is het één ding duidelijk geworden: een goede beveiliging van je kostbare data is van cruciaal belang. Tweestapsauthenticatie is hier een handig hulpmiddel voor. Wat 2FA juist is, hoe het gebruikt kan worden en waarom, vertellen we je graag in deze blog.
Wat is tweestapsauthenticatie?
Tweestapsauthenticatie – ookwel 2FA – is een methode waarbij gebruikers twee stappen moeten doorlopen om zich in te loggen op een website of een applicatie. Tweestapsauthenticatie zorgt zo voor een dubbele beveiliging van je account.
Je kostbare data goed beschermen is geen evidentie: spammails en ransomware-aanvallen vliegen ons om de oren. Maar wist je dat veel datalekken eigenlijk voorkomen van gebrekkig beveiligde software of accounts?
Tweestapsauthenticatie versus tweestapsverificatie
Als het goed is, stel je voor ieder online account een uniek wachtwoord in. Een veilig wachtwoord dat voldoende lang is, en bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Zo zet je alvast de toon voor een veilig accountbeheer aangezien je bij een datalek, het voor de hackers niet noodzakelijk mogelijk maakt om ook andere accountgegevens buit te maken.
Dikwijls volstaat zo één beveiligingslaag (je wachtwoord) echter niet. Het aantal hacks neemt sterk toe, en voor je gevoelige (persoons-)gegevens kan je maar beter bijkomende maatregelen nemen.
Tweestapsauthenticatie is zo’n extra beveiligingslaag die je kan toevoegen. Deze maatregel zorgt ervoor dat hackers of onbevoegde personen moeilijker toegang kunnen verkrijgen tot jouw data, aangezien ze twee maatregelen moeten omzeilen. Gewoonlijk zal je als gebruiker eerst je gebruikersnaam en wachtwoord ingeven. Hierna volgt een tweede stap waar je andere informatie moet indienen zoals een veranderende code (gegenereerd door een authenticator), een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Op die manier kan enkel jij toegang krijgen tot je account, zelfs wanneer je login en wachtwoord onderschept zouden zijn.
We maken een onderscheid tussen drie verschillende authenticatiemethodes, namelijk “iets dat je hebt”, “iets dat je bent” en “iets dat je weet”.
Tweestapsauthenticatie vereist twee verschillende soorten authenticatie. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn dat je kent (wachtwoord), iets dat je bent (vingerafdruk) of iets dat je hebt (een geverifieerd mobiel apparaat).
Tweestapsverificatie is een gerelateerd begrip. Hierbij kan hetzelfde type van informatie gebruikt worden dat door verschillende bronnen wordt geleverd. Bijvoorbeeld een code in de mailbox + een code in een SMS. Dezelfde categorie kan dus twee keer worden gebruikt.
Een bekend voorbeeld is het Four Eyes Principle. Dit houdt in dat twee individuen een actie moeten goedkeuren vooraleer deze uitgevoerd kan worden. Dit principe wordt daarom ook wel de two-man rule of de two-person rule genoemd. Zo is het bijvoorbeeld vaak vereist dat 2 personen juridische en financiële documenten ondertekenen en zorgen militaire instanties er steeds voor dat bijvoorbeeld raketlanceerders altijd pas door middel van 2 verschillende sleutels bijgehouden door verschillende personen geactiveerd kunnen worden. Sommige data managementsystemen hebben zo ook de vereiste dat 2 verschillende personen belangrijke updates moeten goedkeuren vooraleer deze uitgevoerd kunnen worden.
Tweestapsauthenticatie is veiliger dan tweestapsverificatie, maar beide zijn beter dan vertrouwen op slechts een enkel wachtwoord. Activeer de maatregel dus zeker wanneer ze wordt aangeboden.
Verschillende types van 2FA
Er zijn verschillende types 2FA waarvan je gebruik kan maken om je data optimaal te beschermen:
SMS-based 2FA
Deze vorm van tweestapsauthenticatie bezorgt je een eenmalig wachtwoord via een tekstbericht op je mobiele telefoon. Deze vorm van 2FA is voldoende wanneer het gaat over online activiteit met een laag risico. Voor het beschermen van persoonlijke data raden we een veiligere vorm van 2FA aan.
Voorbeeld: E-mailmarketingprogramma MailChimp maakt hier bijvoorbeeld gebruik van.
Hardware tokens voor 2FA
Deze vorm van 2FA werkt met een klein hardware apparaatje dat iedere 30 seconden een nieuwe numerieke code produceert. Ook bestaan er varianten die je in je computer moet insteken. Heb je de dongle niet bij? Dan kan je je niet aanmelden. Het nadeel van dit type 2FA is het feit dat deze tokens erg kostelijk zijn alsook makkelijk verloren gaan. Bovendien is ook deze vorm van 2FA niet 100% veilig.
Voorbeeld: Softwaredongles
Software tokens voor 2FA
De populairste vorm van tweestapsauthenticatie is een zogenaamd soft-token. Een soft-token is een eenmalig paswoord dat slechts een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 minuut, geldig is. Dit type 2FA is een veiliger alternatief voor SMS-2FA. Bovendien is het beschikbaar voor mobiele telefoons, draagbare toestellen en desktops.
Voorbeeld: De authenticator app voor Exact Online.
Biometrische 2FA
Dit type 2FA aanschouwt de eigenlijke gebruiker als het token. Toegang tot websites of applicaties kan verkregen worden via vingerafdruk, retina-scans, en gezichtsherkenning. Deze vorm van 2FA is nog volop in ontwikkeling.
Voorbeeld: Het unlocken van je iPhone.
Push notificaties voor 2FA
Dit type 2FA elimineert het ontvangen en ingeven van een token door de gebruiker door ervoor te kiezen een push notificatie te verzenden wanneer iemand probeert in te loggen. De gebruiker kan de authenticatie hierna met één klik goedkeuren of weigeren. Dankzij een directe en veilige verbinding tussen de gebruiker, de 2FA service en het toestel omzeilt dit type 2FA de mogelijkheid tot phishing, ongeoorloofde toegang en man-in-the-middle aanvallen.
Voorbeeld: Facebook Login Alerts
Waarvoor Tweestapsauthenticatie gebruiken?
De veiligheidsexperts van Datalink raden aan om waar mogelijk steeds te kiezen voor beveiliging via 2FA. Je data is nog nooit zo belangrijk geweest. Bovendien legt de GDPR ondernemers de verantwoordelijkheid op om persoonsgegevens passend te beschermen.
Bij Datalink zorgden we ervoor dat tweestapsauthenticatie mogelijk is voor volgende diensten:
- De websites die we bouwen
- Webapplicaties of online platformen die we op maat bouwen
- Onze geëncrypteerde coudopslagmogelijkheid Datasync
- Office 365
- Teamify
- …
Meer weten over 2FA of andere manieren waarop jij je bedrijf optimaal kan beveiligen? Contacteer de veiligheidsexperts van Datalink voor een gericht advies na een quick scan of grondige IT-audit.