SSL-certificaat

S is for Secure: waarom SSL een must is voor jouw kmo website

Veel van onze communicatie gebeurt digitaal. We delen leuke momenten op sociale media, we leggen contact met bedrijven die we vonden via zoekmachines en we kopen leuke goodies via onze favoriete webshops. Maar hoe veilig is het eigenlijk om je nformatie online te delen? Je laat de gegevens van je kredietkaart toch ook niet zomaar achter in de supermarkt? Waarom zouden online bezoekers dat dan wel doen via een website?

Zeker met de grote groei van ransomware en phishing-aanvallen die we de laatste jaren ervaren is het opletten geblazen op het wereldwijde web. Hoe kan je als surfer nagaan of er veilig omgegaan wordt met je ingevoerde gegevens en er gerust in zijn dat je informatie niet te grabbel ligt voor hackers? Hoewel vele aspecten van een website invloed hebben op de veiligheid ervan, is er ééntje wel extra belangrijk: het SSL-certificaat!

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het is een encryptieprotocol dat gegevensuitwisseling (in dit geval via je website) beveiligt. Heel concreet is het SSL-certificaat een bestand dat de verbinding tussen de bezoeker van de website en de server waarop de website staat, beveiligt. We kennen het reeds lange tijd van websites waar je financiële transacties kan uitvoeren zoals die van banken en webshops, en online platformen waarin je een account aanmaakt. Alle informatie die je via zo’n website doorgeeft zal tijdens de overdracht geëncrypteerd (versleuteld) worden en dus onleesbaar zijn voor derden. Zo garandeert SSL dat communicatie enkel mogelijk is met de bedoelde website, en de ingevoerde gegevens onderweg niet kunnen gelezen worden door bijvoorbeeld hackers. Daarnaast gaat het SSL-certificaat de identiteit van de server garanderen. Dit wil zeggen dat SSL ervoor zorgt dat je 100% zeker bent dat de informatie die de bezoekers te zien krijgen, de juiste informatie is. Om terug te komen op het supermarktverhaal: SSL zorgt ervoor dat niet de hele digitale wereld weet wat je koopt (versleuteling van je ingevoerde gegevens), en dat je jouw kaart in het juiste bancontacttoestel stopt (verificatie van de identiteit van de website).

SSL certificaten kunnen naast op je webserver, ook op andere servers voorzien worden. Denk bijvoorbeeld aan je mailserver die ook zeer veel communicatie afhandelt, de webapplicatie die je gebruikt voor je bedrijfsadministratie, de online toepassing om de beelden van je bewakingscamera te bekijken, je terminal server enzovoorts.

Hoe herken je SSL?

De aanwezigheid van een SSL certificaat kon je in Google Chrome tot voor kort herkennen aan het groene slotje dat bovenaan de adresbalk links van de URL of het webadres stond. Onlangs heeft Google Chrome echter beslist om nog enkel aan te geven wanneer een website onveilig is. Het groene slotje zal je dus niet langer standaard zien staan op een website met SSL. Een snelle manier om een website met SSL te herkennen?  Het webadres zal altijd beginnen met ‘HTTPS’. De S staat hier voor ‘secure’ en duidt op de beveiligde verbinding. Zie je deze informatie? Dan kan je de website met een gerust hart bezoeken.

Welke soorten SSL bestaan er?

EV SSL-certificaten

EV SSL-certificaten oftewel Extended Validationcertificaten zijn enkel verkrijgbaar na strenge controle. Ze zorgen ervoor dat de adresbalk groen kleurt en stralen daarmee veel vertrouwen uit. Deze certificaten zijn ideaal voor webshops, websites waarin financiële verrichtingen plaatsvinden en privacygevoelige websites.

SSL certificaten met organisatievalidatie

Deze bevestigen de identiteit van de houder van het certificaat. De aanvrager wordt dus gecontroleerd. Dit certificaat vertoont het slotje in de adresbalk samen met de HTTPS-vermelding.

SSL certificaten met domeinvalidatie

SSL certificaten met domeinvalidatie zijn het snelst leverbaar. Er worden geen organisatiegegevens opgenomen in het certificaat, maar naast de URL verschijnen wel het bekende slotje en de vermelding https.

Welke voordelen heeft SSL?

Voor bezoekers van websites is het voordeel duidelijk: veiligheid. Maar voor jou als ondernemer biedt een SSL-certificaat nog veel meer voordelen.

Betrouwbaarheid

Als jij ervoor zorgt dat je bezoekers met een gerust hart kunnen surfen naar jouw website, zullen ze ook sneller geneigd zijn om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Webbrowsers waarschuwen hun gebruikers steeds actiever over de aanwezigheid of afwezigheid van een SSL-certificaat, zeker wanneer ze een creditcard- of een wachtwoordenveld willen invullen. Door te werken met een SSL-certificaat laat je aanvoegen dat je veiligheid belangrijk vindt en dat schept vertrouwen.

Website zonder SSL certificaat

Ook jij kan er op vertrouwen dat de informatie die bezoekers van je website te zien krijgen, echt is en de gebruikers niet omgeleid worden naar een valse versie van je website.

SEO

Zoekmachines houden van websites met SSL en zullen je https-website belonen met een boost in de ranking die niet-veilige websites niet krijgen. Zo heeft SSL een positieve invloed op je positie in de SERP’s (Search Engine Results Pages) en zal de afwezigheid ervan zelfs bestraft worden. Als dat geen motivatie is om je website te beveiligen!

Let wel, SEO (search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie) zal je wel in een ruimere context moeten bekijken. Enkel een SSL-certificaat zal je website niet op de eerste plaats in de rankings laten verschijnen. Je moet natuurlijk zoveel mogelijk acties ondernemen om je website te optimaliseren waaronder voldoende goedgeschreven teksten, handige menu’s en een gebruiksvriendelijke, responsive website.

Dit geldt ook voor je SSL-certificaat: het certificaat alleen zal niet maken dat jouw website een betrouwbare website is. Ook dient de broncode tijdig geüpdatet te worden, moeten de databanken voldoende afgeschermd zijn, is het belangrijk dat er bij eventuele gebruikersaccounts veilige wachtwoorden gebruikt worden, enzoverder.

Wil je graag weten of jouw website een veilige website is?

Contacteer onze experts voor een vrijblijvend voorstel

Scroll naar boven