In november 2021 raakte bekend dat meubelgigant IKEA te maken had met een cyberaanval die zich op de medewerkers van het bedrijf richtte. Cybercriminelen maakten gebruik van reply-chain e-mailphishing. Welke vorm van cybercrime deze “reply-chain e-mail phishing” juist is, hoe het in zijn werk gaat en hoe je jouw bedrijf er preventief tegen kan beschermen, lees je in deze blog.
Wat is reply-chain e-mailphishing?
Reply-chain e-mailphishing is een vrij nieuw type van phishing waarbij medewerkers e-mails ontvangen die als reply (oftewel als antwoord) komen op eerder verzonden e-mailberichten. Hierdoor denken medewerkers dat het mailtje echt afkomstig is van de contactpersoon waar ze eerder al contact mee hebben gehad. Het resultaat is dat ze helaas ook sneller zullen doorklikken op links in deze mailtjes omdat deze als betrouwbaar aanzien worden. En dit met alle gevolgen van dien.
Hoe werkt reply-chain e-mailphishing?
Bij dit type phishing maken cybercriminelen gebruik van gekende kwetsbaarheden in bijvoorbeeld Exchange-servers van Microsoft. Wanneer ze toegang tot de mailserver verworven hebben, gaan ze bestaande zakelijke e-mails onderscheppen en hierop antwoorden met phishingmails. Deze e-mails worden helaas minder snel als verdacht of als schadelijk herkend aangezien deze mails verzonden worden door de interne servers van het bedrijf en ook deel uitmaken van bestaande e-mailcommunicatie. In dit geval is het afzendadres dus een echt e-mailadres en geen e-mailadres dat gelinkt is aan een fake domeinnaam. Ook is het mogelijk dat reply-chainaanvallen opgezet worden na het hacken van e-mailaccounts na een datalek of een bruteforce-aanval. Dit soort aanvallen toont aan hoe slim cybercriminelen zijn geworden. Veel ‘gewone’ phishingaanvallen worden intussen tegengehouden of herkend door medewerkers dankzij sensibiliseringscampagnes. Door deze manier van aanpak wordt het voor werknemers een stuk moeilijker om te herkennen of het om fraude gaat of niet.
Wat is het doel van reply-chain e-mailphishing?
Het doel van reply-chain e-mailphishing loopt gelijk met dat van andere phishing-initiatieven: ransomware en andere malware verspreiden, kostbare data bemachtigen, rekeningen plunderen of losgeld bekomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van malafide tekstlinkjes, zip-bestanden met schadelijke Excel-bestanden of andere schadelijke bijlagen.
Hoe kan je reply-chain e-mailphishing herkennen?
Krijgt je bedrijf te maken met dit type van phishing? Dan is het belangrijk dat medewerkers onmiddellijk op de hoogte gebracht worden. Het kan ook interessant zijn om een voorbeeld van een ontdekte phishingmail te tonen en aan te geven waar werknemers op moeten letten.
Waar je bij ‘gewone’ phishing mailtjes al sneller kan ontdekken of het over malafide mailverkeer gaat door o.a. te kijken naar het mailadres van de afzender, het taalgebruik en eventuele spelfouten in de mail, is dit bij reply-chain e-mailphishing helaas niet het geval. Hier wordt immers gebruik gemaakt van echte mailboxen. Het is dus kwestie van te allen tijde op je hoede te zijn en bij de minste twijfel je contactpersoon even telefonisch te benaderen over het mailbericht dat je ontvangen hebt.
Heb je een vermoeden dat je in je bedrijf te maken hebt met reply-chain e-mailphishing? Dan kan je ook aan je IT-partner vragen om het vrijgeven van e-mails tijdelijk uit te schakelen om te voorkomen dat aanvallers het netwerk verder binnendringen.
Hoe kan je je kmo preventief beschermen tegen reply-chain e-mailphishing?
Laat een IT-audit of Cybersecurity Quick Scan uitvoeren
Alles begint bij een goede basis: zorg dat je een overzicht hebt over je volledige werking en IT-infrastructuur. Je bekomt een helder helicopterzicht door een Cybersecurity Quick Scan (tot 5 medewerkers) of IT-audit (op maat van 5-150 medewerkers) uit te laten voeren. Op basis van dit verslag kan je de nodige optimalisaties doorvoeren om je IT-netwerk volledig op punt te stellen.
Voorzie een IT-veiligheidsbeleid
Zorg er ook voor dat je voorbereid bent op het ergste. Krijg je te maken met reply-chain e-mailphishing of een andere vorm van cybercrime? Dan heb je best een plan B achter de hand. Schrijf een noodscenario uit, bepaal wat er moet gebeuren en wie waar verantwoordelijk voor is.
Investeer in proactieve monitoring
Inzetten op netwerkmonitoring én computermonitoring zorgt ervoor dat je verdachte acties van een cyberaanval in een vroeg stadium kan detecteren. Om de cybersecurity maturiteit van kmo’s te versterken, ontwikkelden we bij Datalink speciale care packs. We combineren in deze packs proactieve anti-virussoftware met extra tools zoals een firewall, surffilter, softwarecontrole en updatebeleid. Zo wordt er voor jou in de gaten gehouden of de belangrijkste apparatuur en diensten voorzien zijn van de laatste softwareversies en kwetsbaarheden d.m.v. beveiligingspatches werden gedicht.
Sensibiliseer je team
Door middel van cybersecurity webinars en zowel in-company als online cybersecurity awareness trainingen help je jouw team om op de hoogte te blijven, waakzaam te zijn en tijdig te handelen in verdachte situaties.
Voorzie back-ups in de cloud
Ook hier geldt: better safe than sorry. Wil je zeker zijn dat je ook na een mogelijke aanval nog steeds toegang hebt tot je kostbare data, gegevens en klantendossiers? Voorzie dan cloud back-ups. Hou hier zeker in het oog dat alles GDPR-compliant verloopt en je data niet zomaar exporteert buiten Europa.
Schakel een gespecialiseerde IT-partner in
Wil jij je vooral kunnen focussen op de werking binnen je kmo? Dan kan je er ook voor kiezen om je IT uit te besteden. Bij Datalink staan onze gecertificeerde DPO, ethical hackers en IT-heroes dagelijks klaar met IT- en cybersecurity-ondersteuning in professionele werkomgevingen.
Is jouw onderneming optimaal beschermd tegen reply-chain e-mailphishing? Onze experts kijken het graag voor je na!