Het belang van netwerksegmentatie in IT-infrastructuur om aanvalsoppervlakken te beperken

Het belang van netwerksegmentatie in IT-infrastructuur: zo beperk je aanvalsoppervlakken

Een manier om je netwerk extra te beveiligen tegen cybercriminaliteit, je netwerksegmentatie. Dit houdt in dat je je netwerk opdeelt in verschillende onderdelen, zodat een aanvaller niet gemakkelijk toegang krijgt tot al je systemen als één deel van het netwerk wordt gecompromitteerd.

In deze blog lees je wat netwerksegmentatie is, waarom het belangrijk is en hoe je je netwerk kunt indelen om aanvalsoppervlakken te minimaliseren en de impact van datalekken te verkleinen.

Het belang van netwerksegmentatie in IT-infrastructuur om aanvalsoppervlakken te beperken

Wat is netwerksegmentatie?

Netwerksegmentatie houdt in dat je je IT-netwerk opsplitst in verschillende subnetwerken, elk met hun eigen hardware, configuraties, toegangsrechten en beveiligingsmaatregelen. Hierdoor creëer je meerdere beveiligingslagen binnen je netwerk. Wanneer één onderdeel van je netwerk wordt aangevallen, zorgt segmentatie ervoor dat de toegang van de aanvaller beperkt blijft tot dat ene segment en dat andere delen van het netwerk beschermd blijven.

Door deze verdeling verklein je het aanvalsoppervlak van je IT-infrastructuur, wat betekent dat cybercriminelen minder toegangspunten hebben om schade aan te richten. Segmentatie maakt het ook eenvoudiger om verdachte activiteiten op te sporen en sneller (en gerichter) te reageren op bedreigingen.

Netwerksegmentatie werkt als een soort branddeur: als er ergens in het netwerk een “brand” uitbreekt (in de vorm van een cyberaanval), wordt de schade beperkt tot dat specifieke gebied. Dit helpt datalekken te voorkomen en zorgt ervoor dat gevoelige informatie veilig blijft, zelfs als een deel van het netwerk wordt gecompromitteerd.

Hoe kun je je netwerk segmenteren om datalekken te voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om netwerksegmentatie toe te passen in je IT-infrastructuur. Ik licht enkele segmenten uit die wij veel toepassen in kleine en middelgrote organisaties.

1. Servernetwerk

Je servers bevatten vaak de meest gevoelige informatie, zoals klantendata, financiële gegevens en bedrijfsapplicaties. Door een afzonderlijk servernetwerk op te zetten, kun je ervoor zorgen dat toegang tot deze gegevens streng gecontroleerd wordt. Bepaalde servers moeten alleen toegankelijk zijn voor IT-beheerders. Andere servers dan weer voor de interne medewerkers (denk aan bestandsservers). Door je servernetwerk goed te isoleren, beperk je het risico dat aanvallers deze kritieke systemen bereiken.

Zorg ervoor dat dit netwerk goed beveiligd is met firewalls, strenge toegangscontroles en regelmatige monitoring van verdachte activiteiten.

2. Client-netwerk

Het client-netwerk is het netwerk dat je werknemers dagelijks gebruiken om te werken, zoals toegang tot e-mail, documenten en andere kantoortoepassingen. Hoewel dit netwerk essentieel is voor de dagelijkse activiteiten, moet het strikt gescheiden blijven van het servernetwerk. Dit voorkomt dat een potentiële aanval op een gebruiker direct toegang geeft tot je gevoelige servers.

Je kunt extra beveiligingsmaatregelen toevoegen, zoals het verplichten van sterke wachtwoorden, multi-factor authenticatie (MFA) en het regelmatig bijwerken van software om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.

3. Gastennetwerk met WiFi

Veel kmo’s bieden bezoekers toegang tot hun wifi-netwerk. Het is cruciaal om dit gastennetwerk volledig gescheiden te houden van je hoofdnetwerk. Een gastennetwerk biedt bezoekers toegang tot internet, maar geen toegang tot interne bedrijfsgegevens of systemen. Hiermee verklein je het risico dat een kwaadwillende gast of een geïnfecteerd apparaat toegang krijgt tot kritieke delen van je netwerk. Of tot apparaten die niet voor bezoekers toegankelijk moeten zijn zoals printers en camera’s.

4. Netwerk voor IoT-apparaten

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Internet of Things (IoT)-apparaten, zoals slimme thermostaten, beveiligingscamera’s of domoticasystemen. Hoewel deze apparaten handig zijn, vormen ze ook een potentieel zwakke plek in je netwerkbeveiliging, omdat ze vaak niet dezelfde beveiligingsniveaus hebben als andere systemen.

Door je IoT-apparaten op een apart netwerk te plaatsen, zorg je ervoor dat een mogelijke aanval via een IoT-apparaat beperkt blijft tot dat segment. Dit voorkomt dat een hacker via een onveilige printer bijvoorbeeld toegang krijgt tot je servers of client-netwerk.

Andere beveiligingsmaatregelen naast netwerksegmentatie

Netwerksegmentatie is een belangrijke stap in het voorkomen van datalekken, maar het werkt het best in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen. Hier zijn enkele aanvullende stappen die je kunt nemen om je netwerk te beschermen:

  • Regelmatige software-updates en patches: Zorg ervoor dat de apparaten en systemen in je netwerk up-to-date zijn en blijven. Dit voorkomt dat hackers bekende kwetsbaarheden kunnen misbruiken.
  • Toegangsbeheer: Beperk de toegang tot verschillende netwerksegmenten op basis van de rol en verantwoordelijkheid van medewerkers. Niet iedereen hoeft toegang te hebben tot alle delen van je netwerk.
  • Monitoring en logging: Houd je netwerk voortdurend in de gaten op verdachte activiteiten. Door logs bij te houden van netwerkverkeer en toegangspogingen, kun je vroegtijdig bedreigingen opsporen.
  • Firewall en VPN: Gebruik firewalls om ongeoorloofde toegang te blokkeren en VPN’s om veilig extern toegang te bieden tot je netwerk.

Netwerksegmentatie: samengevat

Netwerksegmentatie is een van de meest effectieve manieren om de impact van een hack te beperken en datalekken te voorkomen. Door je netwerk op te splitsen in afzonderlijke segmenten, zoals een servernetwerk, client-netwerk, gastennetwerk en een netwerk voor IoT-apparaten, verklein je het aanvalsoppervlak van je kmo aanzienlijk. Combineer dit met andere beveiligingsmaatregelen zoals toegangsbeheer en monitoring, en je maakt het hackers veel moeilijker om schade aan te richten in je IT-infrastructuur.

Ontdek hoe netwerksegmentatie je bedrijf kan beschermen

Wil je meer weten over hoe netwerksegmentatie kan helpen bij het beperken van aanvalsoppervlakken en het minimaliseren van cybersecurityrisico’s? Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning op maat!

Omer, sysadmin Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven