Wat is encryptie en waarom is het belangrijk voor je kmo?

In een wereld waarin digitale gegevens continu worden uitgewisseld, is de veiligheid van die gegevens cruciaal voor kmo’s. Cyberaanvallen, datalekken en onderschepte communicatie vormen een reëel risico voor de continuïteit van je bedrijf. Encryptie, ook wel versleuteling genoemd, is een onmisbare technologie om gevoelige informatie te beschermen. Maar wat houdt encryptie precies in, en waarom is het zo belangrijk voor kmo’s? Dat lees je in deze blog.

Wat is encryptie?

Encryptie is het proces waarbij data wordt omgezet in een versleutelde code. Alleen met de juiste sleutel kan deze code worden ontsleuteld, waardoor onbevoegde toegang onmogelijk wordt. Stel dat je een e-mail verstuurt met gevoelige klantinformatie: encryptie zorgt ervoor dat de inhoud onleesbaar blijft voor iedereen die de e-mail onderweg onderschept.

Encryptie wordt echter niet alleen gebruikt om gegevens te beschermen. Helaas zetten cybercriminelen encryptie ook in bij aanvallen, zoals ransomware, waarbij ze je data versleutelen en losgeld eisen voor de ontsleuteling. Dit onderstreept het belang van een robuuste beveiligingsstrategie waarbij je encryptie in je voordeel gebruikt.

Hoe werkt encryptie in de praktijk?

Encryptie is er in twee belangrijke vormen, elk met specifieke toepassingen en voordelen:

Symmetrische encryptie

Bij deze vorm van encryptie wordt dezelfde sleutel gebruikt voor het versleutelen en het ontsleutelen van data. Symmetrische encryptie heeft het grote voordeel dat het erg snel is aangezien zowel de ‘verzender’ als de ‘ontvanger’ dezelfde soort versleuteling gebruiken. Het grote nadeel van deze encryptie-methode is het feit dat de sleutel naar de ontvanger verzonden moet worden. Hierdoor loop je het risico dat deze sleutel eventueel onderschept kan worden. Deze vorm van encryptie is vooral handig in gebruik voor kleine, gesloten netwerken aangezien je dataverkeer in zo’n netwerk automatisch beschermt tegen aanvallen van buitenaf.

Asymmetrische encryptie

Deze vorm van encryptie maakt gebruik van 2 verschillende sleutels. De encryptie aan de kant van de verzender wordt steeds met een openbare sleutel uitgevoerd. Voor het bekijken van de data heb je echter een privésleutel nodig. Deze sleutel is gekoppeld aan de openbare sleutel maar niet iedereen heeft deze waardoor je data beter beveiligd blijft. Dit type encryptie wordt ook wel public key encryption genoemd en wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan symmetrische encryptie. De kans op datalekken is namelijk heel wat kleiner. Het gevolg van deze betere beveiliging is echter wel dat de encryptie iets trager verloopt aangezien er met 2 verschillende sleutels gewerkt wordt.

Encryptie kan ook worden onderverdeeld in twee toepassingen:

  • End-to-end encryptie (E2EE): Deze vorm van encryptie beschermt data tijdens de verzending ervan, zoals bij e-mails of chatberichten. Alleen de verzender en ontvanger kunnen de inhoud lezen.
  • At rest encryptie: Deze vorm van encryptie beschermt opgeslagen data, zoals bestanden op harde schijven, in databases of in de cloud. Zelfs bij fysieke toegang tot de hardware blijven de gegevens onleesbaar.

Waarvoor kan je encryptie gebruiken?

Encryptie wordt gebruikt om gegevens te beveiligen, zowel tijdens het verzenden (in transit) als wanneer ze zijn opgeslagen (at rest). Hier zijn vier toepassingen waarin ze van belang zijn voor je kmo:

1. Bescherming van gevoelige informatie

Kmo’s verwerken vaak vertrouwelijke gegevens zoals klantinformatie, financiële rapporten en contracten. Encryptie zorgt ervoor dat deze data veilig blijft, zelfs bij een datalek of cyberaanval. Ook e-mails kunnen worden versleuteld, zodat alleen de beoogde ontvanger de inhoud kan lezen.

2. Compliance met wetgeving

De GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming) verplicht bedrijven om persoonsgegevens adequaat te beschermen. Encryptie is een effectieve manier om te voldoen aan deze regelgeving en sancties te voorkomen bij een datalek.

3. Veilig werken op afstand

Hybride en remote werkmodellen brengen extra risico’s met zich mee, zoals onbeveiligde wifi-netwerken. Encryptie zorgt ervoor dat bedrijfsdata beschermd blijft, ongeacht waar je werknemers zich bevinden. VPN’s (Virtual Private Networks) spelen hierin een belangrijke rol door veilige, versleutelde verbindingen te bieden.

4. Veilige communicatie via websites en platformen

Met HTTPS worden gegevens die via je website worden uitgewisseld, zoals ingevulde formulieren, versleuteld verzonden. Dit geldt ook voor klantenportalen en andere platformen waar gebruikers gevoelige informatie delen. Encryptie beschermt deze gegevens tegen ongeoorloofde toegang, zelfs als de database wordt gecompromitteerd.

Encryptie: een onmisbare schakel in je beveiligingsstrategie

Encryptie is geen luxe, maar een noodzaak voor kmo’s die hun gegevens willen beschermen en concurrerend willen blijven. Met de juiste implementatie maak je je bedrijf veerkrachtiger tegen cyberdreigingen en beter voorbereid op de uitdagingen van een digitale economie.

Wil je weten hoe encryptie jouw kmo kan beschermen?

Neem contact met ons op voor advies en oplossingen op maat. Samen maken we je bedrijf veiliger.

Danny, Netwerkarchitect & DPO Datalink te Diepenbeek
Scroll naar boven