Voor elke ondernemer is bedrijfscontinuïteit belangrijk. Onderbrekingen zoals IT-uitval, cyberaanvallen of zelfs overmachtsituaties zoals een brand kunnen leiden tot productiviteitsverlies, ontevreden klanten en financiële schade. Om je kmo voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen, zeker als je bedrijf sterk afhankelijk is van digitale processen, zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen. En die deel ik graag in deze blog.
Waarom bedrijfscontinuïteit cruciaal is voor je kmo
Bedrijfscontinuïteit betekent ervoor zorgen dat de essentiële bedrijfsprocessen altijd door kunnen gaan, zelfs tijdens of na een crisis. Zo’n crisis is bijvoorbeeld een server die plots uitvalt door een hardwaredefect, tot een grootschalige cyberaanval in jouw bedrijf of dat van een belangrijke partner. Een goed bedrijfscontinuïteitsplan zorgt ervoor dat je snel kunt reageren en operationeel verder kunt, zodat de impact op je bedrijfsvoering minimaal blijft. Voor kmo’s die vaak geen uitgebreide IT-afdeling hebben, is het van vitaal belang om concurrerend te blijven en klanten tevreden te stellen.
Wat gebeurt er als je IT niet op punt staat?
Er zijn verschillende factoren die de continuïteit van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. In de parktijk zien we regelmatig de volgende situaties voorkomen:
- Gegevensverlies: Als data uitsluitend lokaal opgeslagen wordt in het bedrijf, en er geen externe back-up is voorzien, kan je bij een calamiteit zoals een brand of een hack al je bestanden kwijt zijn.
- Productiviteitsverlies: Trage of verouderde systemen remmen je medewerkers af, wat directe impact heeft op je productiviteit. Ook oude servers die niet goed beheerd worden, netwerkstoringen of software die plots niet meer compatibel is kunnen resulteren in uren, dagen tot weken productiviteitsverlies.
- Cyberaanvallen: Zonder sterke beveiliging loopt je bedrijf een groot risico op ransomware, phishing of datalekken. Zulke aanvallen kunnen niet alleen kostbaar zijn, maar ook het vertrouwen van klanten schaden.
- Menselijke fouten: Fouten van medewerkers, zoals het per ongeluk wissen van belangrijke gegevens of het klikken op een phishinglink, kunnen grote gevolgen hebben voor de continuïteit. Veel bedrijven voorzien geen training voor hun personeel en implementeren geen back-upsystemen waardoor data recovery mogelijk wordt.
Hoe kun je je kmo beschermen tegen onderbrekingen?
Een effectief plan voor bedrijfscontinuïteit is geen standaardoplossing. Bij Datalink richten we ons op een plan op maat dat aansluit bij de specifieke risico’s en behoeften van jouw bedrijf. Toch zijn er een aantal IT-oplossingen die meestal worden aanbevolen. Hieronder deel ik de belangrijkste:
1. Regelmatige IT-audits
Om te weten waar de grootste risico’s liggen, voeren we een uitgebreide risicoanalyse uit. Welke processen zijn het meest essentieel voor jouw bedrijf? Hoe groot is de impact als deze processen uitvallen? Welke technologie is er op dit moment aanwezig en welke IT ontbreekt om proactief voorzien te zijn op noodsituaties? Op basis van deze analyse kunnen we prioriteiten stellen in een plan van aanpak.
2. Cloud-gebaseerde back-ups en herstel
Een van de belangrijkste aspecten van bedrijfscontinuïteit is het regelmatig maken van back-ups. Wij implementeren back-upstrategieën die risico spreiden door te werken met meerdere fysieke opslaglocaties.
3. Cybersecurity-oplossingen
Antivirussoftware volstaat al lang niet meer om de cyberveiligheid van je bedrijf op punt te houden. Beveilig je systemen met een professionele firewall en endpoint beveiliging. Denk ook aan tweefactorauthenticatie om inloggen op platformen extra veilig te maken.
4. Netwerkmonitoring
Dankzij geavanceerde monitoringtools kan de status van je IT-systemen in realtime opgevolgd worden. Dit stelt jou, maar ook ons als IT-partner in staat om vroegtijdig in te grijpen wanneer er afwijkingen of dreigingen worden gedetecteerd, zodat potentiële problemen vaak al worden gedetecteerd voordat ze tot verstoringen leiden.
5. Een disaster recovery-plan
Wat doe je als het misgaat? Een goed disaster recovery plan beschrijft de stappen die moeten worden genomen om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn na een incident. Dit omvat alles van het opnieuw opstarten van servers tot het herstellen van verloren data en zelfs de communicatie die moet gebeuren met klanten.
6. VPN en veilige externe verbindingen
Met een VPN zorg je dat werknemers op afstand veilig toegang hebben tot je netwerk. Zeker in tijden van hybride werken is dit een must.
7. Spreiding van data-opslag
Bewaar je data op meerdere locaties of gebruik redundante servers. Zo blijft je bedrijf operationeel, zelfs als één opslaglocatie uitvalt.
8. Noodbatterijen en UPS-systemen
Bescherm je apparatuur tegen stroomuitval met noodstroomoplossingen zoals UPS-systemen. Dit voorkomt dat je servers abrupt uitvallen, wat schade kan veroorzaken aan je systemen of data.
Waarom investeren in je IT een slimme keuze is
Je denkt misschien: “Maar wat kost dit allemaal?” Het goede nieuws is dat investeren in IT-infrastructuur op de lange termijn altijd rendeert. Door te investeren in technologie die storingen voorkomt, bespaar je op onverwachte kosten zoals herstelwerkzaamheden of verloren inkomsten door downtime.
Start met een audit
Een professionele audit is de eerste stap om te begrijpen waar je bedrijf kwetsbaar is. Op basis van die inzichten kun je een actieplan maken en tot de implementatie overgaan.
Stel prioriteiten
Niet alles hoeft in één keer aangepakt te worden. Begin met de meest kritieke punten, zoals back-ups en beveiliging, en bouw geleidelijk verder.
Klaar voor de toekomst
Het waarborgen van bedrijfscontinuïteit is essentieel voor Vlaamse kmo’s. Door te investeren in de juiste IT-oplossingen bescherm je niet alleen je bedrijf tegen storingen, maar versterk je ook je betrouwbaarheid en concurrentiepositie. Wacht niet tot het misgaat, maar neem direct actie om je bedrijf klaar te maken voor elke situatie.
Meer weten over continuïteit dankzij IT?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.