Wat is een DDoS-aanval

Wat is een DDoS-aanval en wat is de impact op je kmo?

DDoS-aanvallen zijn een hot topic in de actualiteit. En hoewel deze vorm van cybercriminaliteit een grote impact kan hebben op de bedrijven die er mee in aanraking komen, weten veel ondernemers eigenlijk helemaal niet wat zo’n DDoS-aanval juist inhoudt. Dit zijn enkele persartikelen die de spijtige gevolgen in kaart brengen:

Website Healthcare Exclusive geblokkeerd door grote DDoS-aanval

Belgische provider Edpnet heeft al vier dagen te maken met ddos-aanvallen

Amazon Web Services overleefde enorme 2,3 Tbps DDoS-aanval

Forse toename van cyberaanvallen op online leerplatforms

Zoals je kan zien, zijn distributed denial of service-aanvallen een actueel probleem waar zowel grote als kleine bedrijven mee in aanraking komen. DDoS-aanvallen zijn echter geen nieuw fenomeen. Ze zijn al jaren populair bij cybercriminelen. Zo toont een rapport van Telenet uit 2018 dat er in 2017 zo’n 2 DDoS-aanvallen per dag in hun netwerk geregistreerd werden. Zelfs toen moesten ze al zo’n 800 aanvallen weren op een jaar tijd. Verschillende internationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in cybersecurity zien nog steeds een toename in het aantal DDoS-aanvallen.

Wat is een DDoS-aanval?

DDoS staat voor distributed denial of service. Zo’n aanval houdt in dat er pogingen gedaan worden om een computer, computernetwerk, server of dienst onbereikbaar te maken. Hackers maken hiervoor gebruik van een netwerk aan toestellen die ze eerder hebben kunnen hacken. Een gehackte computer die ingezet wordt voor cybercriminaliteit wordt een zombiecomputer genoemd. Een verzameling van gehackte computers die ingezet worden voor cybercriminaliteit wordt een ‘botnet’ genoemd.

De hacker laat de toestellen tegelijkertijd verbinding maken met een uitgekozen server, computer of website. Door deze hoge hoeveelheid aan dataverkeer dreigt de server het aantal aanvragen niet meer te kunnen verwerken. Het resultaat is dat het systeem erg traag wordt of zelfs compleet vastloopt en crasht.

De hacker laat de toestellen tegelijkertijd verbinding maken met een uitgekozen server, computer of website. Door deze hoge hoeveelheid aan dataverkeer dreigt de server het aantal aanvragen niet meer te kunnen verwerken. Het resultaat is dat het systeem erg traag wordt of zelfs compleet vastloopt en crasht.

DDoS aanval infographic
Bron: De Morgen

Het ultieme doel van een DDoS-aanval? Dat is het lam leggen van IT-infrastructuur, een server of website. Dit staat in contrast met een andere soort van cybercriminaliteit, namelijk brute force attacks. Een brute force attack lijkt op een DDoS-aanval aangezien ook hier een grote hoeveelheid aan ‘verzoeken’ worden gestuurd naar een doelwit. Hier heeft de hacker echter het doel voor ogen om ook daadwerkelijk in te breken in het systeem. Er worden dan combinaties van login-namen en wachtwoorden uitgeprobeerd totdat de cybercrimineel de juiste combinatie heeft gevonden om het systeem te betreden.

Er zijn verschillende redenen waarom cybercriminelen overgaan tot DDoS-aanvallen op IT-infrastructuren, toestellen of websites.

De meest voorkomende motieven voor een DDoS-aanval zijn:

 • Concurrentiële motieven.
 • Politieke of ideologische motieven.
 • Elektronisch protest over een recente beslissing van het bedrijf.
 • Het verbergen van een grotere aanval op andere systemen (smokescreening).
 • Een ‘probing-aanval’ die test hoe er door het bedrijf gereageerd wordt op crisissituaties zoals deze.
 • Hackers die zich vervelen of die willen tonen hoe ervaren ze zijn.

Wat zijn de gevolgen van een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval kan verregaande gevolgen hebben voor bedrijven. Een van de belangrijkste is misschien wel de potentiële imagoschade. Een provider wiens diensten niet werken en waar klanten zich mateloos aan ergeren, die raden klanten natuurlijk nergens aan. Naast imagoschade resulteert zo’n aanval ook in slechtwerkende (online) diensten, websites die niet toegankelijk zijn, trage connecties en servers die compleet blijven vasthangen. Niet echt bevorderlijk voor de productiviteit dus.

De belangrijkste gevolgen van en DDoS-aanval zijn:

 • Ontevreden klanten
 • Imagoschade en negatieve publiciteit
 • Hoge kosten wegens downtime
 • Hoge kosten voor het herstel van de veroorzaakte schade
 • Vertraging van de interne processen
 • Vertraging van de werken voor klanten

“Het gevaarlijke aan een DDoS-aanval is dat de aanval makkelijk uit te voeren is. Net daardoor is de bescherming ertegen ook zo moeilijk.”

Hoe herken je een DDoS-aanval?

Het is natuurlijk handig om een DDoS-aanval te kunnen herkennen. Dat kan ondermeer bij de volgende ‘symptomen’:

 • Een website is niet meer beschikbaar.
 • Een online dienst is niet meer toegankelijk voor medewerkers of klanten.
 • Het netwerk vertoont abnormale traagheid.
 • Het aantal spam-mails neemt drastisch toe.

Hoe kan je DDoS-aanvallen proactief voorkomen?

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Aangezien DDoS-aanvallen zo makkelijk uit te voeren zijn, is je het voorkomen van dit soort aanvallen erg moeilijk. Het goede nieuws is dat er een aantal proactieve beschermingsmethodes bestaan.

Weet met wie je in zee gaat

Voer steeds een vooronderzoek uit alvorens je samenwerkt met nieuwe service providers. Vraag goed na welke beschermingsmaatregelen er genomen worden tegen mogelijke DdoS-aanvallen en bevraag wie je kan bereiken in geval van nood.

Investeer in optimale monitoring

Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Dit is ook hier van toepassing. Door te investeren in een kwalitatieve firewall en monitoringtools zorg je ervoor dat bedreigingen zoals DDoS-aanvallen gedetecteerd worden nog voor ze schade kunnen aanrichten.

Splits je netwerk op

Door je netwerk op te splitsen in een publiek en een afgeschermd gedeelte, en back-uptoepassingen te voorzien voor kritieke systemen, zorg je ervoor dat diensten of informatie steeds toegankelijk blijfven ook al wordt je getroffen door een DDoS-aanval.

Blokkeer IP-adressen

Heb je last van DDoS-aanvallen die afkomstig zijn uit één bepaalde regio? Dan kan je ervoor kiezen om dataverkeer uit dat gebied te blokkeren. Vaak zijn DDoS-aanvallen afkomstig uit landen zoals Rusland en China. Heb je veel last van aanvallen uit deze regio’s? Ban dan IP’s uit die landen.

Investeer in back-uplijnen en back-upproviders

Is de werking van je kmo afhankelijk van bepaalde diensten zoals je internetverbinding? Dan doe je er goed aan om ook hier een back-up te voorzien. Is je primaire internetverbinding geïmpacteerd door DDoS-aanvallen? Dan schakel je gewoon over naar je secundaire verbinding. Fluitje van een cent. Hetzelfde geldt voor cloud storage providers of webhostingpartners.

Kies voor een DdoS scrubber

Een meer high-end oplossing die vaak op datacenter-niveau wordt gebruikt is DDoS scrubbing. Dit wil zeggen dat het netwerkverkeer wordt omgeleid naar een migratieplatform om snel actie te kunnen ondernemen bij een aanval.

Nu je weet wat DDoS-aanvallen zijn en wat de verregaande gevolgen voor je kmo kunnen zijn, wordt het tijd om te checken of je bedrijf optimaal beschermd is tegen deze soort van cybercriminaliteit.

Helpende hand nodig? Schakel onze cybersecurity-experts in voor een security audit! We staan graag voor je klaar!

Scroll naar boven