Je kmo beschermen tegen insider threats: 4 cybersecuritytips

Wat zijn insider threats?

Insider threats, of interne bedreigingen, zijn potentiële gevaren die ontstaan wanneer werknemers, voormalige werknemers, onderaannemers, freelancers of partners binnen een organisatie misbruik maken van hun toegangsrechten of kennis om schade toe te brengen aan de organisatie. Deze bedreigingen kunnen variëren van onopzettelijke fouten tot opzettelijke kwaadwillige handelingen, en kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan de reputatie, financiën en operationele integriteit van een bedrijf.

Datalekken

Een van de meest voorkomende vormen van insider threats zijn datalekken. Hierbij gaat een werknemer of andere persoon die verbonden is aan het bedrijf gevoelige bedrijfsinformatie kopiëren, delen of verkopen aan externe partijen. Deze handelingen kunnen leiden tot ernstige financiële schade, reputatieverlies en juridische gevolgen voor de organisatie en eventueel ook haar klanten.

Sabotage

Daarnaast kunnen insider threats ook te maken hebben met sabotage. Hierbij gaat een werknemer of aan de organisatie verbonden persoon opzettelijk bedrijfskritische gegevens wijzigen, verwijderen of vernietigen om de normale bedrijfsvoering te verstoren. Ook fraude is een veelvoorkomende vorm van een insider threat. Hierbij gaat de crimineel misbruik maken van toegangsrechten om financieel voordeel te behalen, zoals het uitvoeren van frauduleuze transacties of het stelen van bedrijfsmiddelen.

Onopzettelijke blootstelling

Het is belangrijk om te weten dat insider threats niet altijd opzettelijk zijn. Zo kan iemand ook per ongeluk gevoelige informatie blootstellen door onzorgvuldig te werken, onoplettend te zijn of zich te weinig bewust te zijn over cybersecurityrisico’s.

Redenen genoeg voor. organisaties om zowel technologische als menselijke beveiligingsmaatregelen te implementeren om zich effectief te beschermen tegen insider threats.

Tips om je kmo te beschermen tegen insider threats

Insider threats vormen een serieuze bedreiging voor bedrijven van elke omvang en sector. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je organisatie hiertegen te beschermen. Hier zijn enkele handige tips die je zelf kunt implementeren:

Voorzie bewustwordingstraining

Investeer in bewustwordingsprogramma’s en trainingen voor werknemers om hen te informeren over de risico’s van insider threats en hen te leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en melden. Het CCB – het Centrum voor Cybersecurity Belgium – heeft hiervoor zelfs gratis sensibiliseringsmiddelen op haar website staan.

Implementeer strikte toegangscontroles

Beperk de toegang tot gevoelige systemen en informatie tot alleen die werknemers die deze toegang daadwerkelijk nodig hebben voor hun taken. Gebruik ook multi-factor authenticatie om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan de toegang tot deze gegevens. Bewaar je bepaalde gevoelige gegevens offline in de vorm van papieren documenten? Voorzie dan toegangscontrole aan deze deur.

Monitor en analyseer gebruikersactiviteiten

Implementeer tools voor het monitoren en analyseren van gebruikersactiviteiten om verdachte of afwijkende gedragingen te detecteren, zoals ongebruikelijke bestandsdownloads of toegangspogingen buiten de kantooruren. Zo word je meteen gealarmeerd.

Maak gebruik van encryptie

Versleutel gevoelige gegevens, zowel in rust als in transit, om te voorkomen dat insiders deze kunnen onderscheppen of misbruiken.

Klaar om een stap verder te gaan?

Benieuwd naar meer geavanceerde manieren om je bedrijf te beschermen tegen insider threats? Contacteer ons en ontdek hoe onze geavanceerde beveiligingsoplossingen en onze IT-, en cybersecurityaudits kunnen helpen om de data van jouw kmo te beschermen.

Scroll naar boven