IT budget optimaliseren

IT kosten verlagen? 8 manieren om je IT budget te optimaliseren

Elke ondernemer is het erover eens: een bedrijf succesvol runnen kost geld. Een aanzienlijk gedeelte van dit budget wordt meestal besteed aan de IT-infrastructuur in de onderneming. Logisch aangezien digitalisering en digitale tools essentieel zijn voor de goede werking van het bedrijf.

Wanneer er kostenbesparingen doorgevoerd moeten worden, nemen veel ondernemers helaas minder logische beslissingen en kiezen ze vaak voor ondoordachte, snelle maatregelen die op korte termijn inderdaad de nodige kosten uitsparen. Denk bijvoorbeeld aan het niet doorvoeren van belangrijke updates en upgrades, het niet vervangen van verouderde toestellen en apparaten of het niet langer uitbesteden van IT-diensten aan een externe partner. Deze kostenbesparende ‘oplossingen’ hebben vaak heel wat negatieve gevolgen zoals een daling van de productiviteit en een serieuze stijging van veiligheidsrisico’s. IT kosten verlagen in je kmo zonder de efficiëntie van je onderneming in gedrang te brengen? Dat kan! Hoe je dit doet, vertel ik je in deze blog.

8 manieren om IT kosten te optimaliseren in je kmo

Maak een helicopterzicht van je infrastructuur

Wil je een duidelijk beeld krijgen van je IT infrastructuur om na te gaan welke diensten of apparaten nodig of juist overbodig zijn? Dan laat je best een Quick Scan (tot 5 medewerkers) of IT Audit (van 5 – 150 medewerkers) uitvoeren. Je ontdekt op basis van dit gespecialiseerde nazicht de sterktes en zwaktes van je netwerk alsook welke opportuniteiten er onbenut zijn en welke bedreigingen er op de loer liggen. Op basis van het auditverslag kan je bepalen welke digitaliseringsstappen best prioriteit krijgen en vooral ook welke overbodige apparaten en diensten geschrapt kunnen worden.

Elimineer overcapaciteit

Niet alleen op vlak van hardware of apparatuur merken we dat bedrijven vaak meer in dienst hebben dan nodig. Ook wordt er al eens voor veel meer data-opslag betaald dan werkelijk nodig is. Bekijk dus van alle softwaretools die je in gebruik hebt, of er geen overcapaciteit is.

Zet in op automatisering

Voeren je medewerkers uren aan een stuk repetitieve manuele taken uit? Dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk een impact op hun productiviteit. Maak daarom gebruik van softwaretools, scripts en routines om de minder leuke maar noodzakelijke taken te automatiseren. Je kan er ook voor kiezen een webapplicatie op maat te laten ontwikkelen. Het resultaat? Een investering in een tool de zich binnen de kortste keren vanzelf terugbetaalt.

Optimaliseer je licentiebeheer

We merken dat bedrijven vaak verkeerde licenties of meer licenties dan nodig aanschaffen. Gebruikers beschikken zo over toegekende rechten tot software of applicaties waar ze eigenlijk al enige tijd geen gebruik meer van maken. Hieraan gaat dan een groot budget verloren. Het is dan ook verstandig om een inventarisatie te maken van aangeschafte licenties en deze te vergelijken met de daadwerkelijk geïnstalleerde en gebruikte licenties. Zo kunnen gebruikersrechten actief opgeschoond worden en komen er licenties vrij.

Migreer naar de cloud

Nog een efficiënte manier om IT kosten te verminderen is om je werkprocessen te migreren naar de cloud. Online werkplekken kan je eenvoudig toekennen, uit dienst stellen, opschalen of inkrimpen in capaciteit. Bovendien kan je ook gebruik maken van SaaS waarbij je software online aangeboden wordt. De cloud is ook de ideale oplossing om te besparen op dure werktoestellen. Door je medewerkers van een werkplek in de cloud te voorzien, werken ze waar én wanneer ze maar willen en dit op eender welk toestel aangezien je de kracht van de cloudserver zal gebruiken. Wist je dat we bij Datalink zelfs een GPU-gedreven coudoplossing ontwikkeld hebben die het mogelijk maakt om met programma’s zoals Revit, Autocad, Sketchup, en Tekla in de cloud te werken?

Voorzie proactieve monitoring

In een IT-infrastructuur schuilen vaak ook kosten die niet aan het oppervlak zichtbaar zijn. Zo loop je bijvoorbeeld enorm veel risico op cyberaanvallen en langdurige pannes wanneer je niet systematisch inzet op het up-to-date houden van je toestellen. Wil je dus optimaal je (reactieve) IT kosten verlagen? Zoals bijvoorbeeld de zware financiële gevolgen van een hack? Dan voorzie je best proactieve monitoring voor je IT-apparaten.

Voorzie preventief onderhoud

Onderhoud van IT-omgevingen wordt vaak pas uitgevoerd wanneer er een zich een storing of defect voordoet. Dit is echter niet efficiënt voor je IT budget: je verliest namelijk heel wat tijd, je medewerkers zijn een pak minder productief of kunnen zelfs helemaal niet meer werken wanneer er plots een waslijst aan achterstallige updates moet uitgevoerd worden. Bovendien is een reactief onderhoud vaak duurder doordat updates tussentijds getest worden en er bij grote achterstallen incompatibiliteit kan optreden. Een preventief onderhoud van je IT is dus slechts een kleine investering per maand waarmee je plotse grote IT kosten kan besparen.

Sluit een onderhoudscontract of met je partner

Heb je zelf geen ervaren IT-medewerker in huis en heb je geen budget om gespecialiseerde IT’ers aan te werven? Dan ben je niet alleen! Je kan perfect met een professionele, externe IT partner samenwerken. Er zijn heel wat mogelijkheden. Denk aan een ondersteuningscontract voor alle IT-gerelateerde vragen van je medewerkers. Of een on site IT manager of IT expert die een vaste dag van de week ter plaatse komt. Zo geniet je voor een vaste, transparante fee per maand van kwalitatieve (én up-to-date) IT ondersteuning.

Wil jij graag je IT kosten verlagen door te optimaliseren? Of heb je nood aan een meedenkende IT partner voor je kmo?

Stem eens af met ons IT heroes, we helpen je graag verder!

Scroll naar boven